Sport

Büntetésben

Az orosz sportolók az Ukrajna elleni háború vesztesei, eltiltottjai

Egyre több nemzetközi sportszövetség függeszti fel az oroszok és a fehéroroszok tagságát ber­kein belül. Kedden a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) jutott arra a döntésre, a doppingbotrányok miatt az eddig különengedéllyel induló oroszokat kitiltja a már­ciusi, belgrádi fedett pályás, valamint a júliusi, eugene-i szabadtéri világbajnokság indulói közül.

A nap folyamán hasonló kizáró határozatot hozott az ISU, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség, így ebben a hónapban sem a műkorcsolya-, sem a rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon nem lehetnek ott az oroszok. (Miként a fehéroroszok sem, de ebben a két sportágban ők kevésbé dominánsak.) Az elmúlt időszakban a labdarúgás, a kézilabda, a jégkorong, a röplabda, az evezés, a tollaslabda, a síelés és a rögbi világszövetsége is egyetértett a NOB eredeti javaslatával, és felfüggesztette az oroszok versenyzési jogát.

A Nemzetközi Röplabda-szövetség elvette Oroszországtól az idei férfi-vb rendezési jogát. A profi boksz legfontosabb szervezetei úgy határoztak, hogy egy ideig nem tartanak mérkőzéseket Oroszországban. A FINA, vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség ugyancsak elvette az Oroszországba tervezett versenyei rendezési jogát, ugyanakkor azt engedélyezte, hogy az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként versenyezhessenek.

Az Egyesült Államokbeli Birminghambe tervezett Világjátékok szervező bizottsága ugyancsak az orosz és a fehérorosz sportolók kizárásáról döntött. Nagy és mondhatni példátlan az egység, sokat fejlődött a világ az Egyesült Államok által indított háborúk óta.

„Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. Mindent először látnak és éreznek az életükben. Ezért szeretnék békét kérni a világban, békét az országok között. Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben. Legyünk együtt, és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabad abba-hagynia az álmodozást” – írta az orosz Danyiil Medvegyev, a férfi teniszezők 26 éves világelsője az Instagram-oldalán. Oroszország múlt csütörtökön indított háborút Ukrajna ellen, azóta számos nemzetközi sportszövetség függesztette fel az orosz és fehérorosz sportolók versenyzési jogát, a profi teniszviadalokat szervező ATP és WTA egyelőre nem élt ilyen szankciókkal. (MK)
Fotó: AFP/Pedro Pardo

 „Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. Mindent először látnak és éreznek az életükben. Ezért szeretnék békét kérni a világban, békét az országok között. Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben.


Legyünk együtt, és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabad abba-hagynia az álmodozást” – írta az orosz Danyiil Medvegyev, a férfi teniszezők 26 éves világelsője az Instagram-oldalán. Oroszország múlt csütörtökön indított háborút Ukrajna ellen, azóta számos nemzetközi sportszövetség függesztette fel az orosz és fehérorosz sportolók versenyzési jogát, a profi teniszviadalokat szervező ATP és WTA egyelőre nem élt ilyen szankciókkal.
(MK)

Az orosz Danyiil Kvjat, a Toro Rosso, a Red Bull, majd az Alpha Tauri Forma–1-es autóversenyzője szerint a háború miatt sportszerűtlen a sportolókat büntetni. A 27 éves pilóta ezt azok után nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatára sorra jelentették be a nemzetközi sportági szövetségek, hogy nem engedik versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat. Kvjat idén a hosszú távú autós gyorsasági világbajnokságon (WEC) állna rajthoz, de kizárhatják, ha a Nemzetközi Automobil-szövetség úgy dönt. Kvjat szeretne mindenkit emlékeztetni arra, hogy a sportnak a politikától függetlennek kell maradnia. „Az eltiltás nem sportszerű megoldás és teljes mértékben ellentétes azzal, amit a sport általánosságban tanít nekünk: a békével és az egységgel” – közölte. (MK)
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Az orosz Danyiil Kvjat, a Toro Rosso, a Red Bull, majd az Alpha Tauri Forma–1-es autóversenyzője szerint a háború miatt sportszerűtlen a sportolókat büntetni. A 27 éves pilóta ezt azok után nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatára sorra jelentették be a nemzetközi sportági szövetségek, hogy nem engedik versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat.

Kvjat idén a hosszú távú autós gyorsasági világbajnokságon (WEC) állna rajthoz, de kizárhatják, ha a Nemzetközi Automobil-szövetség úgy dönt. Kvjat szeretne mindenkit emlékeztetni arra, hogy a sportnak a politikától függetlennek kell maradnia. „Az eltiltás nem sportszerű megoldás és teljes mértékben ellentétes azzal, amit a sport általánosságban tanít nekünk: a békével és az egységgel” – közölte.
(MK)

Kapcsolódó írásaink

A magyarokat is emlegetik az oroszok kizárása kapcsán

ĀA háború miatti szankciók egyike alapján – mint az már a hét elején kiderült – a FIFA egyebek mellett kizárta az orosz férfi labdarúgó-válogatottat a világbajnoki selejtezőkből, konkrétan az európai zóna pótselejtezőjébő