Sport

Jelina Szvitolina csatát nyert Ukrajnáért

Bejelentette Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos orosz tulajdonosa: eladja a londoni futballklubot

Közleményében hivatalosan bejelentette Roman Abramovics, hogy az ukrajnai háború miatt kénytelen eladni a Bajnokok Ligájában címvédő Chelsea labdarúgócsapatát.

Jelina Szvitolina csatát nyert Ukrajnáért
Jelina Szvitolina a Mexikóban nyert pénzdíját az ukrán hadseregnek ajánlotta fel
Fotó: Jelina Szvitolina Facebook-old

Az 55 éves orosz milliárdos a háború miatt a múlt héten még csak átadta az egyesület irányítását a klub jótékonysági alapítványának. Abramovics hangsúlyozta, a klub eladása nem gyorsított eljárásban történik majd, és nem kéri semmilyen általa nyújtott kölcsön visszafizetését. „Számomra ez soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti szenvedélyről” – írta Abramovics, hozzátéve, hogy egy jótékonysági alapítványt is létrehoznak, amelynek teljes nettó bevételét az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára ajánlják fel.

Versenyezhetnek a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián az orosz és a fehérorosz sportolók, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt. A paralimpia jövő vasárnapig tart, a magyar színeket a monosíző Dumity Richárd képviseli.

Hasonlóan döntött a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) is: versenyein csak semleges színekben állhatnak rajthoz az orosz és a fehérorosz versenyzők mindaddig, amíg elkötelezik magukat a béke és a politikai semlegesség elve mellett. Így Nyikita Mazepin, a Haas orosz pilótája rajtolhat a Forma–1-es világbajnoki sorozat versenyein, kivétel a Brit Nagydíj lehet. A kormánnyal egyeztetve a Brit Autósport-szövetség úgy határozott: az orosz és a fehérorosz szövetség által kiadott licencekkel rendelkező verseny­zők és hivatalos személyek nem vehetnek részt semmilyen Nagy-Britanniában sorra kerülő autósport-rendezvényen.

A Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) bejelentette, hogy az orosz és a fehérorosz teniszezők elindulhatnak a nemzetközi versenyeken és a Grand Slam-tornákon, azonban nem hazájuk képviseletében, illet­ve zászlaja alatt. Mindezek után korábbi bejelentése ellenére mégis pályára lépett orosz Anasztaszija Potapova ellen Jelina Szvitolina a Monterrey-ben zajló női tenisztornán. Az első helyen kiemelt ukrán játékos 6:2, 6:1-es győzelme után elmondta: „Az a küldetésem, hogy egyesítsem a teniszes közösséget az Ukrajna melletti kiállásban” – jelentette ki a kék-sárga nemzeti színekben teniszező Szvitolina, aki mexikói pénzdíját felajánlotta hazája hadseregének.

Az orosz vezetésű Nemzetközi Sportlövő-szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy nem engedi elindulni a nemzetközi versenyein az orosz és a fehérorosz sportolókat. Ezért a két ország lövőinek el kellett hagyniuk a kariói világkupaverseny helyszínét.

Visszavonta Borussia Dortmund labdarúgócsapata Gerhard Schröder volt német kancellár tiszteletbeli klubtagságát az oroszokhoz fűződő kapcsolatai miatt. A 77 éves korábbi diplomata nem hajlandó lemondani oroszországi érdekeltségeiről azt követően sem, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Az exkancellár a harcok megindítása után is maradt a Rosznyeft olajvállat felügyelőbizottságá­nak az elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Büntetésben

ĀAz orosz sportolók az Ukrajna elleni háború vesztesei, eltiltottjai