Sport

A magyarokat is emlegetik az oroszok kizárása kapcsán

A háború miatti szankciók egyike alapján – mint az már a hét elején kiderült – a FIFA egyebek mellett kizárta az orosz férfi labdarúgó-válogatottat a világbajnoki selejtezőkből, konkrétan az európai zóna pótselejtezőjéből. Lengyelország, az eredeti ellenfél így legalábbis az első mérkőzésére ellenfél nélkül maradt.

Az is egy elképzelhető változat, hogy ez így is marad, de nem valószínű. A nemzetközi sajtó kedden már azt találgatta, ki léphet elő a lengyelek ellenfelének a már kiesett csapatok közül. Vannak logikus változatok és kevésbé logikusak, megkíséreljük számba venni őket, annál is inkább, mert a magyar válogatott is érintett a találgatásokban. (Nem szeretnénk spoilerezni, de mi ezt nem tartjuk reális opciónak a múlt alapján. Más kérdés, hogy reménykedni lehet benne.)

A lebonyolítási rend alapján a tizenkét, még versenyben lévő csapatot három négyes csoportba osztották decemberben, mindegyik egy mini final fourt játszik, a győztesek kijutnak a katari világbajnokságra. A mérkőzésekre március utolsó hetében kerül sor. A tíz csoportelső egyenes ágon kijutott a világbajnokságra, a pótselejtező mezőnyét a tíz csoportmásodik, valamint a Nemzetek Ligája-szereplés alapján további két csapat alkotja.

Miután a FIFA felfüggesztette Oroszország FIFA-tagságát, a B jelű négyesből kiesett a Szbornaja. Hasonlóra legutóbb 1992-ben, a délszláv válság idején volt példa, akkor Jugoszlávia kizárása miatt a selejtezőcsoportban mögötte második Dánia kapott indulási jogot – és nyerte meg utána az Eb-t, de az egy másik történet.

Ezen analógia alapján a szlovák válogatott lehetne a kedvezményezett, miután harmadik helyen végzett a horvátok és az oroszok mögött. Jobb gólkülönbségével előzte meg a szlovénokat, akik az egymás elleni eredmények alapján jobbak lettek volna az idegenben szerzett több góllal, no de nem az döntött.

Akadnak, akik szerint a norvégokat illetné meg a pótvizsga lehetősége, mert az összes csoportharmadik közül ők érték el a legjobb eredménysort. Nyilván ez is lehet egy szempont. Mint ahogyan akadnak, akik a magyar válogatottat emlegetik lehetséges beugróként, miután a Nemzetek Ligája-lista alapján Marco Rossi csapata a legjobb kimaradó. Erre mondhatjuk: jó lenne, de igazságos nem igazán.

Kapcsolódó írásaink