Sport

A dáma visszavonult

Az olimpiák dámája, Valerie Adams új-zélandi súlylökőnő váratlanul és könnyeivel küszködve tegnap bejelentette visszavonulását.

A dáma visszavonult
A dáma visszavonult
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Az első atlétanő, aki négy olimpián is érmet nyert (ebből kettőn, Pekingben és Londonban aranyat) egy aucklandi sportpálya szélén tartott sajtótájékoztatót, amelyen mintegy három és fél percben elköszönt szeretett sportágától és attól a huszonkét évtől, amelybe a szívét és a lelkét is beleadta.

A Nzherald.co.nz oldalán is látható videóüzenetben a világszerte népszerű sportoló saját búcsúlevelét olvasta fel, s elmondta, végleg szögre akasztja a súlylökésnél használt cipőjét, a tokiói olimpiai bronzérem után a teste most jelezte, már nem bír el egy újabb olimpiai ciklust. Visszavonulása bejelentésekor igyekezett mindenkinek megköszönni a „gyönyörű, izgalmas, és mindig tisztességes éveket”.

Azt is elmondta, mekkora öröm és büszkeség volt hazáját képviselni a világban. A 37 éves, nyolcszoros világbajnok Valerie Adams nem búcsúzik teljesen a sportágtól, edzőként parasportoló húga, a gerincsérült Lisa Adams felkészülését segíti majd. Valerie Adams tongai édesanyától és brit haditengerész édesapától származik, az új-zélandi Rotoruán született egy tizennyolc gyerekes mormon családba. Öt éve magas állami kitüntetésben (Dame Companion of the New Zealand Order of Merit) részesült.

Kapcsolódó írásaink

Kozák csúcsa ragyogott ki a szürkeségből

ĀTörténelmi országos atlétikai bajnokságot rendeztek a hétvégén Nyíregyházán, mert a fedettpályán először küzdhettek versenyzőink érmekért vidéken, mégpedig a nemrég átadott korszerű csarnokban