Sport

A sport világát is elérte az orosz-ukrán háború

Ukrán és más nemzetiségű sportolók levélben fordultak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsághoz (IPC) azzal a kéréssel, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen. Az IPC szerdán ülésezik a témában.

A sport világát is elérte az orosz-ukrán háború
Az Ukrán Tenisz Szövetség az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását sürgeti (képünk illuszttráció)
Fotó: AFP/Thiago Ribeiro

„Oroszország ukrajnai inváziója - melyet Fehéroroszország támogat - egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek” - írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben, amely emlékeztet rá: az ukrán sportolók és családtagjaik „komoly veszélyben” vannak és már kapcsolatba lépni is nehéz velük, mivel a többségük óvóhelyen tölti a napjai nagy részét.

„Ha nem tesznek semmit, azzal azt üzenik a világ összes sportolójának, hogy Oroszország és Fehéroroszország érdekeit előbbre valónak tartják, mint a sportolók érdekeit. Az Önök örökségét a mostani cselekedeteik határozzák meg” - áll a levélben.

A NOB már korábban közölte, hogy a nemzetközi sportszövetségek törölhetik, vagy áthelyezhetik azokat a sporteseményeket, melyeket Oroszországban vagy Fehéroroszországban rendeztek volna, illetve jelezte, a nemzetközi sporteseményeken tilos kitenni az orosz és a fehérorosz zászlót.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy szerdán Pekingben ülésezik, akkor vitatja meg az orosz és fehérorosz szereplést a pénteken kezdődő paralimpián. Az IPC tájékoztatás szerint szerda a legkorábbi időpont, amikorra kitűzhették az ülést, mivel ekkorra érkezik meg a tanács valamennyi tagja a kínai fővárosba.

A paralimpián elvileg 49 ország - köztük az orosz - 650 sportolója vesz részt.

Kérdéses az ukránok elutazása a paralimpiára

Egyelőre nem tudtak elutazni a pénteken kezdődő pekingi paralimpiára az ukrán sportolók az országuk ellen folyó orosz hadművelet miatt.

Ukrajnából húsz versenyző szerepelne a kínai fővárosban. Craig Spence, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szóvivője jelezte: reméli, hogy a logisztikai nehézségek ellenére az érdekeltek megérkeznek Pekingbe a megnyitóra. Biztonsági okok miatt egyik fél sem közölte, hogy a delegáció jelenleg hol tartózkodik.

„Rendszeres párbeszédet folytatunk Ukrajnával a játékokon való részvételükről. Keményen dolgozunk a színfalak mögött, hogy idejussanak” - tette hozzá Spence.

Az orosz hadművelet következtében nem indulnak repülőjáratok Kijevből, míg a koronavírus-járvány miatt kialakított szigorú pekingi buborékrendszerbe csak kijelölt repterekről lehet beutazni.

A finn jégkorongszövetség nem kér az oroszok és a fehéroroszok vb-indulásából

A finn jégkorongszövetség állásfoglalása szerint az ukrajnai orosz hadműveletek miatt „lehetetlen” az orosz csapat részvétele a világbajnokságon, amelyet május 13. és 29. között rendeznek Finnországban.

A házigazdák hasonlóképpen nem kívánatosnak tartják a fehérorosz válogatott vb-szereplését. A finn szövetség elnöke, Harri Nummela azt mondta, álláspontjukat nyomatékosították azon a hétvégi találkozón is, amelyet a nemzetközi szövetség, az IIHF elnökével, Luc Tardiffal tartottak.

„Beszéltünk arról, hogy a Finn Jégkorong Szövetség követeli Oroszország és Fehéroroszország teljes kizárását a nemzetközi jégkorongozásból. és hogy nem akarunk ezen országok csapatai ellen játszani - mondta Nummela. - Azt is leszögeztük, hogy Oroszország és Fehéroroszország válogatottjának részvétele a tamperei és helsinki világbajnokságon lehetetlen.”

Korábban a svájci és más sportági tagszövetségek is követelték az IIHF-től, hogy vezessenek be szankciókat Oroszország és Fehéroroszország jégkorongszövetsége ellen.

A FIDE fegyelmi eljárást indított Karjakin orosz sakknagymester ellen

A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) fegyelmi eljárást indított Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymester ellen, aki vasárnap nyílt levélben támogatta Oroszország ukrajnai hadműveletét.

Bejelentésében a FIDE elítélte Karjakin politikai álláspontjának nyilvános közlését. Az ügyet a világszövetség etikai és fegyelmi bizottsága vizsgálja.

A 32 éves Karjakin a 2004-es sakkolimpián még ukrán színekben szerepelt, 2009 óta orosz állampolgár, s mindkét ország képviseletében szerzett olimpiai bajnoki címet. Gyorssakkban 2012-ben, villámsakkban 2016-ban világbajnok lett. Szintén 2016-ban klasszikus sakkban megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, a vb-döntőben azonban kikapott a címvédő norvég Magnus Carlsentől.

A FIDE pénteki bejelentése értelmében nem Oroszországban rendezik idén a sportági olimpiát, illetve a szervezet kongresszusát. Az orosz Arkagyij Dvorkovics elnökölte FIDE közlése szerint a szervezet vezetősége már dolgozik azon, hogy a 44. sakkolimpiának, valamint a 93. FIDE-kongresszusnak új helyszínt és időpontot találjon.  A sakkolimpia az eredeti tervek szerint július 26-tól augusztus 8-ig tartott volna Moszkvában. A kongresszuson elnökválasztásra is sor kerül, a 2018 szeptemberében megválasztott Dvorkovics rövidesen első mandátuma végére ér.

A Nemzetközi Tollaslabda Szövetség törölte az oroszországi és fehéroroszországi versenyeket

Törölte az oroszországi és fehéroroszországi versenyeket a Nemzetközi Tollaslabda Szövetség (BWF) Oroszország ukrajnai hadművelete nyomán.

A BWF hétfői bejelentése szerint a két ország zászlaját nem húzhatják fel és himnuszukat nem játszhatják le. Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is hasonló döntést hozott.

A BWF közleményében jelezte: folyamatosan figyelni fogja a helyzetet és partnerszervezeteikkel együtt vizsgálja a tiltakozási lehetőségeket Oroszország és Fehéroroszország kormányának döntései ellen. Egyben hangot emelt az erőszakos cselekedetekkel szemben, valamint a sport szellemisége és a béke visszaállítása mellett.

A FINA elvette az oroszoktól a junior úszó vb-t

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát az Ukrajna ellen folyó hadművelet miatt.

A FINA azt közölte, hogy a döntés előtt egyeztetett a sportolókkal és más érdekeltekkel.

„A FINA a jövőben semmilyen eseményt nem tart Oroszországban, ha ez a súlyos válsághelyzet folytatódik” - tette hozzá közleményében.

Az már a múlt pénteken eldőlt, hogy az orosz férfi vízilabda-válogatott március 8-án nem Szentpéterváron játszik a görögökkel a világligában. Továbbá elmarad a szinkronúszók és műugrók világkupa-sorozatának kazanyi versenye, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az Ukrán Tenisz Szövetség az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását sürgeti

Az Ukrán Tenisz Szövetség azonnali hatállyal az orosz és a fehérorosz szövetség kizárását sürgeti a nemzetközi szövetségnél (ITF).

Az ukránok levelükben jelezték, hogy az intézkedést azért javasolják, mert az oroszok és a fehéroroszok az elmúlt napokban „példátlan, cinikus és véres” támadást hajtottak végre Ukrajna ellen. Kiemelték: civilek halnak meg, köztük nők és gyerekek, az infrastruktúra összeomlik.

„Oroszországnak és Fehéroroszországnak nincs joga nemcsak nemzetközi versenyek rendezésére, hanem a külföldi egyéni és csapatviadalokon való részvételre sem” - írta az ukrán szövetség.

Az ITF egyelőre nem reagált a levélre.

A legfrissebb férfi ranglistán éppen most került az élre az orosz Danyiil Medvegyev - letaszítva onnan a szerb Novak Djokovicot -, míg Andrej Rubljov a hatodik. A nőknél a fehérorosz Arina Szabalenka a harmadik, az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova pedig a 14. helyen áll.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Lemondott az Európai Cselgáncs Szövetség orosz elnöke

Lemondott Szergej Szolovejcsik, az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU) orosz elnöke.

A judoinfo.hu szaklap híradása szerint a sportdiplomata - aki 2007 óta töltötte be az EJU vezetői posztját - a szervezet végrehajtó bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén nyújtotta be lemondását, miután Oroszország múlt csütörtökön hadműveletet indított Ukrajna ellen.

A testület online ülésén - Szergej Szolovejcsik javaslata alapján - egyhangúlag úgy döntött, hogy ideiglenesen a 67 éves német alelnököt, Otto Kneitingert bízza meg az elnöki feladatok ellátásával.

„Ma Európa minden népe, beleértve az Európai Judo Szövetség családját is, olyan helyzettel néz szembe, amely tragédiájában példátlan. Szívfájdalommal látjuk a testvéri országokban élőket meghalni. És imádkozunk Istenhez, hogy legyen vége az emberi szenvedésnek” - áll Szergej Szolovejcsik közleményében. - „A dzsúdó mindig is nemzetközi erő volt a béke támogatásában. Ebben a hihetetlenül nehéz politikai helyzetben erősebbnek és egységesebbnek kell lennünk, mint valaha. Úgy gondolom, hogy a sorainkon belüli egység megtartásához le kell mondanom az EJU elnöki posztjáról. Biztos vagyok benne, hogy a jóindulat győzni fog. Arra kérlek benneteket, kedves barátaim és munkatársaim, hogy tegyétek félre a bennünk most elhatalmasodó érzelmeket, és találjátok meg az erőt a szívünkben elveszett béke helyreállításához” - tette hozzá a távozó elnök.

Kapcsolódó írásaink