Sport

Szentpétervár helyett Párizsban lesz a labdarúgó BL-döntő

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága pénteki rendkívül ülésén úgy döntött, hogy Szentpétervár helyett Párizsban rendezik a Bajnokok Ligája idei döntőjét.

Szentpétervár helyett Párizsban lesz a labdarúgó BL-döntő
Az UEFA megfosztotta a rendezési jogtól Szentpétervárt az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / Nu

Az orosz város május 28-án lett volna a finálé házigazdája, azonban az UEFA megfosztotta a rendezési jogtól az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az UEFA hivatalos közleményében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek személyes támogatásáért és elkötelezettségéért. Párizs legutóbb 2006-ban adott otthont BL-döntőnek.

A szervezet végrehajtó bizottsága arról is döntött, hogy az orosz és ukrán válogatottnak, illetve a kluboknak további intézkedésig semleges helyszínen kell lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket.

Az UEFA egyik legnagyobb szponzorával, a BL-sorozat névadó támogatójával, az orosz Gazprommal kapcsolatban egyelőre nem született döntés a végrehajtó bizottság ülésén. A Gazprom a 2024-es németországi Európa-bajnokságnak is kiemelt szponzora.

Csütörtökön a német másodosztályban szereplő Schalke 04 labdarúgóklub bejelentette, hogy a mezekről eltávolítja a Gazprom logóját, ezzel reagálva az orosz katonai támadásra.

Az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Alekszandr Gyukov - aki egyben a Gazprom olajüzletágának igazgatója - kritizálta a BL-döntő helyszínének módosítását.

„Úgy gondoljuk, hogy a döntést politikai okok diktálták. Az orosz szövetség mindig tartja magát ahhoz az elvhez, hogy a sport maradjon ki a politikából, ezért a mostani lépést sem támogatjuk” - fogalmazott a sportvezető, aki tavaly óta maga is tagja az UEFA végrehajtó bizottságának.

Az UEFA közölte, minden segítséget megad a kimenekítéshez az Ukrajnában élő labdarúgók és családjaik számára. Egyúttal jelezte, hogy szükség esetén rendkívüli ülést hív össze.

Kapcsolódó írásaink