Sport

Elveheti az UEFA a BL-döntőt Szentpétervártól

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin péntekre rendkívüli végrehajtó bizottsági ülést hívott össze az orosz-ukrán helyzet miatt.

Elveheti az UEFA a BL-döntőt Szentpétervártól
A tervek szerint a Zenit szentpétervári stadionjában rendezik az idei BL-döntőt
Fotó: AFP/firo Augenclick/Maksim Konstantinov

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

A Bajnokok Ligája idei döntőjének Szentpétervár lenne a házigazdája májusban, de az Európai Parlament arra kérte az UEFA-t, hogy változtassa meg a helyszínt és az orosz városokat ne vegye figyelembe a nemzetközi futballesemények kapcsán.

Boris Johnson brit miniszterelnök még kedden szintén azzal a kéréssel fordult az UEFA-hoz, hogy helyezze át a BL-döntőt.

„Esélytelen, hogy nagy futballmérkőzéseket rendezzenek egy olyan Oroszországban, amely szuverén államokat száll meg” - jelentette ki Johnson a londoni parlamentben, és hozzátette: „ebben a kritikus pillanatban rendkívül lényeges, hogy Vlagyimir Putyin elnök megértse, amit csinál, az katasztrófát jelent Oroszország számára”.

A Bajnokok Ligája döntőjét az eredeti tervek szerint május 28-án rendezik Szentpéterváron, s az UEFA egyelőre csak annyit közölt, hogy nincs napirenden a helyszín módosítása. Hírügynökségi információk szerint ugyanakkor az európai szövetség még tárgyalni fog a kérdésben.

Az orosz csapatok közül már csak a Zenit érintett a nemzetközi kupasorozatokban, a szentpétervári együttes csütörtökön játszik visszavágót az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért Sevillában, a Betis vendégeként. Az UEFA azt közölte, hogy szoros kapcsolatban van a nemzeti szövetségekkel és a klubokkal, s a jelenlegi információk szerint minden mérkőzést a terveknek megfelelően játszanak majd le.

Kapcsolódó írásaink