Külföld

A magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza

A magyarok 77 százaléka elutasítja Márki-Zay Péter javaslatát arról, hogy hazánk – a NATO tagjaként – magyar katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajnába, ez derül ki a Századvég friss közvélemény-kutatásából.

A magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza
Ukrán-orosz konfliktus – A magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A közbeszédben nagy vihart kavart, hogy Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított több katonai célpont, illetve repülőtér ellen Ukrajna területén. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor leszögezte, hogy hazánknak a katonai konfliktusból ki kell maradnia, ugyanakkor a balliberális erők kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter nem zárná ki, hogy Magyarország katonai missziót küldjön Ukrajnába. A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik az ukrán-orosz konfliktusról, illetve Márki-Zay említett kijelentéseiről.

Magyarország a béke pártján áll

Az Oroszország által megindított ukrajnai katonai műveleteket megelőzően készült kutatás rávilágít arra, hogy a megkérdezettek 83 százaléka aggasztónak tartotta, hogy Oroszország és Ukrajna között fegyveres konfliktus törhet ki a közeljövőben, míg 16 százalékuk nem fejezte ki aggodalmát ezzel kapcsolatban.

A felmérés alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyarok elsöprő többsége a béke megőrzését szorgalmazza a kialakult feszült helyzetben.

A válaszadók 95 százaléka úgy látja, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzése érdekében Oroszország és Ukrajna között, ugyanakkor 4 százalékuk szerint Oroszországot minden eszközzel meg kell büntetni, akár katonai erővel is.

Az alábbi állítások közül Ön melyikkel ért inkább egyet?
Az alábbi állítások közül Ön melyikkel ért inkább egyet?
Fotó: Századvég

A döntő többség ellenzi hazánk katonai részvételét a konfliktusban

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szerint Magyarországnak akár katonákkal és fegyverekkel is támogatnia kellene Ukrajnát. Ezen felül Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke szintén az ukrán kormánynak felkínálandó magyar fegyverekről beszélt.

Megállapítható, hogy a magyarok több mint háromnegyede (77 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna Oroszország általi elfoglalása esetén hazánk mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön a térségbe, ezzel szemben 19 százalékuk helyeselné ezt a lépést.

Amennyiben Oroszország elfoglalná Ukrajnát, Ön inkább egyetértene vagy inkább nem értene egyet azzal, hogy Magyarország mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön Ukrajnába?
Amennyiben Oroszország elfoglalná Ukrajnát, Ön inkább egyetértene vagy inkább nem értene egyet azzal, hogy Magyarország mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön Ukrajnába?
Fotó: Századvég

Érdekesség, hogy az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége (57 százaléka) is ellenzi a baloldal – magyar katonák és fegyverek esetleges ukrajnai bevetését – célzó javaslatát, míg ez az arány a Fidesz-KDNP szavazói esetében 86 százalék, a bizonytalanok körében 81 százalék.

Kapcsolódó írásaink

Kocsis Máté: Nem támogatjuk a baloldali álláspontot

Ā„Súlyos felelőtlenségnek tartjuk, és nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajnának” - Gulyás Gergely: A magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom