Sport

Változhat a Bajnokok Ligája-döntő helyszíne

Ezen a héten is a nemzetközi kupamérkőzések köré épül az európai labdarúgó-műsor, míg több külföldi lap is egy részben ezzel kapcsolatos, de a jövőre vonatkozó felvetésről számolt be.

Változhat a Bajnokok Ligája-döntő helyszíne
2021-ben is változott a BL-döntő helyszíne. A Chelsea Portóban verte Havertz góljával a Manchester Cityt
Fotó: AFP/Jose Coelho

Miközben tegnap a Bajnokok Ligájában (lapzártánk után befejeződő mérkőzéseken) a Villarreal a Juventusszal, a Chelsea pedig a Lille OSC-vel játszott, illetve a mai programban az Atlético Madrid–Manchester United- és a Benfica–­Ajax-találkozó szerepel, angol és német lapok is arról írnak, hogy kevéssé valószínű, hogy a „királykategória” május 28-ra tervezett döntőjét, az őszi terveknek megfelelően, Szentpéterváron rendezik meg. Az ok az orosz–ukrán konfliktus. A BBC úgy véli, hogy az Európai Unió országai közül néhány hamarosan szankciókat foganatosíthat Oroszország ellen, ez pedig kizárhatja, hogy az UEFA Szentpéterváron tartsa meg a döntőt.

Az UEFA különösen balszerencsés az elmúlt időszakban a BL-döntők helyszíneivel kapcsolatban. Sem 2020-ban, sem 2021-ben nem tudta az eredetileg kijelölt stadionban megrendezni, mind a két alkalommal Portugália adott otthont a finálénak, Lisszabon és Porto. A változtatás oka mindkétszer a koronavírus-járvány volt, az eredeti helyszín mindkét esetben az isztambuli Atatürk Stadion lett volna.

A nemzetközi sajtó már előretekint, arra, hogy a tavaszi-nyári programban milyen kötelezettségek várnak az orosz és az ukrán futballistákra. Mint hírlik, az UEFA Ifjúsági Liga március 2-i játéknapjára Kijevbe kiírt Dinamo Kijev–Sporting CP-mérkőzést valószínűleg más országba viszik. A felnőtteknél egyetlen ukrán sincs már a tavaszi sorozatokban versenyben, az orosz Zenit ellenben áll az Európa-ligában. A hazai meccsét már lejátszotta a Betis ellen, a visszavágót csütörtökön Sevillában rendezik. Alkalmasint a probléma egy része megoldódik, hiszen a spanyolok megnyerték idegenben az első mérkőzést 3–2-re.

Ellenben ami a válogatottakat illeti, az oroszok érintettek a világbajnoki selejtezők márciusi folytatásában. Előbb 24-én fogadják a lengyeleket, majd, ha nyernek, ugyancsak hazai pályán játszhatnak a svédekkel vagy a csehekkel. A playoffban az ukránok is szerepelnek, de idegenben játszanak, előbb Skóciában, illetve, ha ott nyernek, Walesben vagy Ausztriában. Reméljük, hogy nem tör ki háborús konfliktus, de ha mégis, az is tény, hogy UEFA korábban nem engedett olyan országban rendezni, amely hadat viselt. (Másképpen: nem kötelezett vendégcsapatokat arra, hogy hadban álló országban lépjenek pályára.) A délszláv háború idején, a kilencvenes években, Szeged és Budapest is otthont adott a belgrádi Crvena zvezda mérkőzéseinek például azért is, mert Jugoszlávia légtere nem volt nyitott, a vendégcsapatok nem tudtak beutazni.

A konfliktus felvethet további problémákat is. A jelenleg a német Bundesliga 2.-ben szereplő patinás Schalke 04 a Kicker sportmagazin szerint folyamatosan figyeli a helyzetet és tárgyal a Gazprom Germaniával, az orosz állami tulajdonban lévő olajtársaság németországi leányvállalatával, amely tizenöt éve a gelsenkircheni klub főszponzora.

Amúgy a Gazprom, az anyacég az UEFA egyik legbőkezűbb támogatója is.

Kapcsolódó írásaink