Sport

Gyorskorcsolya: Megnyerte a B-döntőt a magyar férfi váltó

Hatodik helyen végzett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó a pekingi téli olimpián, miután szerdán megnyerte B döntős futamát.

Gyorskorcsolya: Megnyerte a B-döntőt a magyar férfi váltó
Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry (b-j) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A címvédő és világcsúcstartó magyarok - akik négy éve Phjongcshangban megszerezték Magyarország történetének első aranyát a téli játékokon - a kínai fővárosban az elődöntőben egy rossz váltás miatt nem jutottak a nagydöntőbe, ahova öt csapat is beverekedte magát. Az összeállítás ennek ellenére nem változott, így Varnyú Alex - aki koronavírus-fertőzése miatt csak a múlt héten csatlakozott a többiekhez - végül nem jutott szóhoz.

A B fináléban a hollandok és a japánok voltak az ellenfelek. Eleinte a második, majd a harmadik helyen haladt a magyar staféta, de a táv kétharmadánál egy rövid időre első is volt. Az egyik Nógrádi-Krueger váltásnál azonban megint visszacsúszott a sor végére. Ám ahogy fokozódott a tempó, és közeledett a vége, előbb Liu Shaoang lökte egy hellyel előrébb a testvérét, majd a hajrában, az utolsó kanyarban Liu Shaolin remek előzéssel futamgyőztesként haladt át a célvonalon.

A fináléban sokáig békésen tempózott az öt csapat, amikor fokozódott az iram, akkor a kínai staféta elrontott egy váltás, így ők a harmadik pozícióból kiestek az érmekért zajló küzdelemből. Emiatt kettészakadt a mezőny, az élen Kanada küzdött Dél-Koreával, a bronzért pedig az olaszok az oroszokkal. A tengerentúliak végül az ázsiaiakat is leszakították, így könnyedén diadalmaskodtak. Charles Hamelin pályafutása negyedik aranyának és hatodik medáljának örülhetett. Harmadikként kilenc ezred előnnyel az olaszok haladtak át a célvonalon.

Mivel a fináléban nem volt szabálytalanság és kizárás, így a magyarok a hatodik helyen végeztek. A vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petrát az elődöntőben, míg Kónya Zsófiát a negyeddöntőben zárták ki szabálytalan előzés miatt 1500 méteren.

A magyarok minden idők legsikeresebb téli olimpiáján három érmet is szereztek: Liu Shaoang 500 méteren győzött - ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok -, 1000 méteren harmadikként zárt, akárcsak a vegyesváltó. Ezen kívül 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik volt

Bánhidi: Ez más verseny volt

„Ez a váltó fizikailag és mentálisan is más volt, mint amelyik az elődöntőben futott. Ma tudtuk azt a taktikát alkalmazni, amit megszoktunk. Pár nappal korábban nem. Az egy más csapat volt, és ezért kellett módosítani az alaptaktikánkon. Akkor változtattuk, mert azt éreztük, szükség van rá. Nem biztos, hogy jól döntöttünk, de akkor hátrányokat kellett ledolgoznunk, ma már nem. Így Liu Shaolinnak most volt esélye a végén előzni, és ezt meg is tette. Az elődöntőben szerettünk volna egy olyan taktikát, hogy a végére maradjon ereje” - mondta Bánhidi Ákos az MTI-nek.

Liu Shaoang - az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok - jelezte: kicsit fájt a szíve, hogy a csapat nem jutott A döntőbe, mert szeretett volna Pekingben minden számban finalista lenni. „Ez így jött össze, szerettünk volna szépen búcsúzni a B döntő megnyerésével. De így sem vagyunk szomorúak, három érmet is szereztünk, ez minden idők legjobb olimpiai szereplése” - mondta az 500 méteren arany-, 1000 méteren és a vegyesváltóval bronzérmes Liu Shaoang. „Nagyon elfáradtam, és nagyon büszke vagyok erre a váltószereplésre is.” Bátyja, Liu Shaolin Sándor szerint szerdán nagyon jól mentek.

„Sajnálom, hogy így megyek haza. Sokkal több van bennem, mint amilyen eredményekkel visszautazom” - jegyezte meg az FTC sportolója. Krueger John-Henry úgy vélte, több volt ebben a csapatban, mint a hatodik hely, az elődöntős rossz váltás megpecsételte, hogy nem tudtak a zárónapon az érmekért harcolni.

„Jó lett volna ebben a számban is esélyt teremteni a címvédésre, de ez egy más olimpia volt. Az elődöntő is más volt, ez is, ez a fajta váltás, amit ma csináltunk, sokkal jobban fekszik nekünk. Bence bebizonyította, hogy értékes embere a váltónak” - tette hozzá az amerikai születésű versenyző.

Nógrádi Bence elmondta, az elődöntő után próbálta nem magát hibáztatni, és ebben a többiek is segítették. „Ez a jobb felállás, amit ma csináltunk. Ez van a lábakban. Sokkal jobb is volt.” - fogalmazott.

Jászapáti Petrát a záró 1500 méter elődöntőjében kizárták, előtte a vegyesváltóval harmadik volt, 500-on hetedik és 1000-en nyolcadik. „Persze, jó lett volna megint egy számjegyű eredményt elérnem, de nagyon nehéz futamom volt. Próbáltam előzni, mert minimum a harmadik helyre fel kellett jönnöm. Volt egy lehetőség, ütköztünk. Megadták kizárásnak, ezt el kell fogadnom. Amúgy mindegyik olimpiai futásomra büszke vagyok” - mondta a szegedi gyorskorcsolyázó.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi váltó, 5000 méter:
1. Kanada (Charles Hamelin, Maxime Laoun, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gillies, Pascal Dion) 6:41.257 perc
2. Koreai Köztársaság (Li Dzsun Szeo, Kim Tong Vok, Hvang Te Hon, Kvak Jun Dzsi, Park Dzsang Hjuk) 6:41.679
3. Olaszország (Pietro Sighel, Luca Spechenhauser, Yuri Confortola, Tommaso Dotti, Andrea Cassinelli) 6:43.431
...6. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence)

Kapcsolódó írásaink

„Már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam”

ĀLiu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét Pekingben + VIDEÓ - Orbán Viktor mellett számos kormánypárti politikus gratulált az első egyéni magyar téli olimpiai aranyéremhez

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom