Sport

Nem jutott a döntőbe a magyar gyorskorcsolyaváltó

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó egy elhibázott váltás miatt lemaradt az A döntőről, így csak a szerdai B döntőbe jutott a pekingi téli olimpián.

Nem jutott a döntőbe a magyar gyorskorcsolyaváltó
Liu Shaoang váltja Krueger John-Henryt a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének elődöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A pénteki elődöntő nyolc válogatottja két futamban szerepelt, az első és második helyezettek az A, a harmadik és negyedik helyezettek a B fináléba kerültek.

A világcsúcstartó magyaroknál Liu Shaolin, Krueger és Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence korcsolyázhatott. A korábban koronavírusos Varnyú Alex ugyan csütörtökön megérkezett a kínai fővárosba, de a szakvezetés még nem szerepeltette.

A címvédő, világbajnoki második stafétának a kétszeres olimpiai, kilencszeres világbajnok dél-koreai, a világ- és Európa-bajnoki címvédő holland, valamint az orosz rivális jutott ellenfélül.

Nógrádi most mutatkozott be az olimpián, és negyedik helyről kezdte a körözést. A magyarok teljesen más ütemben váltottak féltávig, mint a riválisok, de ez a negyedik pozíciót nem befolyásolta. Féltávnál azonban már az ellenfelek ritmusában váltott a magyar staféta is, húsz körrel a vége előtt először elmozdult a sereghajtó pozícióból is, de hamar visszacsúszott oda. A futam magyar szempontból 12 körrel a vége előtt dőlt el, amikor Krueger váltotta volna Nógrádit, ám nem értették meg egymást, így a csapat pillanatok alatt egy kanyar hátrányba került. A folytatásban már nem volt esély felzárkózni, a két Liu testvér hiába próbálta meg a lehetetlent. Az ellenfelek sem követtek el hibát, így a váltó lemaradt a nagydöntőről, ahova a dél-koreaiak és az oroszok kerültek.    

Az első futamból a háromszoros olimpiai, hétszeres világbajnok Kanada, az 1994-ben olimpiai, 1996-ban világbajnok Olaszország, és továbbjuttatással a négy éve a magyarok mögött olimpiai második Kína került az A döntőbe. A B-ben Japán és Hollandia lesz a magyarok ellenfele.

A két Liu testvér, valamint Krueger korábban az 500 méter selejtezőjéből bejutott a vasárnapi negyeddöntőbe, míg 1000 méteren Jászapáti Petra B döntős.

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere elnézést kért a szurkolóktól, amiért a férfi váltó pénteken, címvédőként egy elhibázott váltás miatt végül csak a B döntőbe jutott a pekingi téli olimpián.

 „Nem ezt szokták meg tőlünk. Erősen kezdtük az olimpiát, volt két bronzérmünk, egy csodálatos negyedik és hatodik hely 1500 méteren. Mentális és fizikai próbatétel volt ez, most nem sikerült” - mondta az MTI-nek Bánhidi.

A szakember hangsúlyozta, megpróbáltak változtatni, mert a tagok nem másfél, hanem kétkörönként váltották egymást, így egy szakaszban Liu Shaolin Sándor kimaradt annak érdekében, hogy a hajrára maradjon extra energiája. Azonban a futam közben látszódott, hogy Nógrádi Bence túl hamar savasodik, belassul, hátrányokat szed össze, így jelezték Krueger John-Henrynek, hogy egy kör után váltson. Ezt viszont nem sikerült végrehajtani. A váltó ütemet vesztett, lemaradt, onnan pedig már nem volt visszaút.

A Pekingben már két bronzérmet szerzett Liu Shaoang sajnálattal vette tudomásul, hogy amit eltervezett, miszerint öt számban is nagydöntős lesz, biztosan nem sikerülhet.

„Nem volt jó a váltásunk, és már kevés volt hátra, hogy a lemaradást behozzuk. Jó lett volna döntőbe menni. A magam részéről már az 500-on is elfáradtam, nem volt jó időm” - értékelt a fiatalabbik Liu.

Testvére, Liu Shaolin - aki négy éve szintén tagja volt a történelmi aranyérmet nyert váltónak - jelezte, biztos nem fogja visszanézni az elődöntőt.

„Elkaptunk egy flow-érzést a vegyesváltóval, ez sajnos megtört az 1000 méteren, és nehéz visszajönni. Négy éve nem volt lemaradásunk, ezért tudtuk behúzni az első helyet” - mondta.

Krueger szerint borzasztó érzés volt leszakadni. „Nem jutok szóhoz, előre megbeszéltük, hogy miként fogunk váltani, de most módosítani kellett, és ez nem sikerült. Vissza kellene néznem, pontosan mi történt” - jegyezte meg.

Jászapáti Petra, aki a nyolcadik helyen végzett 1000 méteren, elmondta, örül ennek az eredménynek.
„Nagyon boldog vagyok, hogy egyszámjegyű eredményt hoztam. Kifutottam magamból mindent. Most lesz négy napom pihenni” - fogalmazott a szegedi versenyző.

Kapcsolódó írásaink

Jég veled

ĀTovábbra is csak holland győzelem született a női gyorskorcsolyás számokban, Irene Schouten a 3000 méter után az ötezret is megnyerte

Az óra elleni csatát a duplázó Johaug nyerte

ĀTizedmásodperceken múlt a sífutó nőknél az elsőség sorsa a klasszikus stílusú 10 km-es távon egy olyan versenyben, amelyet jó esetben harminc percnél rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, ez léckötésnyi távolságnak felel meg