Sport

Liu Shaoang: A Himnusz közben könnycsepp is volt a szememben

„Uraltam a vasárnapot, tökéletes futam volt” - jelentette ki Liu Shaoang az után, hogy helyi idő szerint hétfőn este ünnepélyes keretek között átvette a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 500 méteres számának aranyérmét a pekingi olimpián.

Liu Shaoang: A Himnusz közben könnycsepp is volt a szememben
Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Medal Plazában tartott ceremónián Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke adta át az érmet Liu Shaoangnak.

„Párszor visszanéztem a futamot. Higgadt és nyugodt voltam. Uraltam a tegnapi napot, tökéletes futás volt” - fogalmazott Liu Shaoang - az első magyar összetett világbajnok -, aki a szám világbajnokaként magabiztos, érett versenyzéssel lett első az orosz Konsztantyin Ivlijev és a kanadai Steven Dubois előtt.

„A Himnusz közben könnycsepp is volt a szememben, de az az érzés, hogy olimpiai bajnok vagyok, már bennem volt, feldolgoztam, mert már a döntő reggelén éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek. Hosszú volt a tegnap, a verseny után még sokat vártunk a doppingellenőrzésre, vacsorázni is kellett, és tudtam minden szerettemmel beszélni” - tette hozzá.

Hangsúlyozta: biztosan zavarhatta ellenfeleit, hogy látják rajta a higgadtságot és nyugalmat.

Schmitt Pál a férfi váltó éremceremóniájára jelentkezett be, de az, hogy ő adta át az aranyérmet Liu Shaoangnak, jelzi, sikerült elcserélnie a díjátadóját.

Objektum doboz

A magyar short track válogatott eddig négy olimpiai érmet szerzett, és Liu Shaoang mindegyikben szerepet vállalt: négy éve Phjongcshangban a férfi váltóval lett első, Pekingben a vegyesváltóval és 1000 méteren bronzérmet nyert, vasárnap pedig - első magyar téli olimpikonként - egyéniben győzött, aranyérmes lett 500 méteren.

Schmitt Pál: Ez volt az utolsó arany, amit átadtam

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke számára emocionálisan volt fontos, hogy hétfőn átadhatta Liu Shaoangnak a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számának aranyérmét a pekingi téli olimpián.

A 79 éves sportvezető kedden elmondta, életkora miatt az év végéig a NOB tagja, ezért ez volt az utolsó lehetősége, hogy magyar versenyzőnek aranyérmet adjon át.

„A brazil NOB-tag barátom volt kijelölve az éremátadóra. Amikor kiderült, hogy Liu Shaoang nyerte az aranyérmet, gyorsan megkértem, hogy lépjen vissza a javamra, én szerettem volna átadni az aranyérmet. A brazil kollegám örömmel tett eleget kérésemnek. Így aztán engem ért az a megtiszteltetés, hogy az első magyar egyéni téli olimpiai bajnoknak átnyújthattam az aranyérmet” - mondta Schmitt Pál, aki vívóként kétszeres olimpiai bajnok.

„Az aranyérmet tálcán kellett átadni, és már négy éve, Phjongcshangban is én adhattam át a férfi váltó tagjainak a történelemi első magyar téli olimpiai aranyat. Most mondtam Ádónak, hogy harmadszor már nem tudok neki aranyat adni, de nem miatta, hanem miattam, mert négy éve múlva Milánóban én már nem leszek a NOB tagja. Így aztán emocionálisan volt fontos, hogy most ott lehettem az éremosztón” - tette hozzá Schmitt Pál, aki eredetileg a férfi váltó medálceremóniájára jelentkezett be.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte:

„Szigorú szabályok vannak, már másfél hónappal ezelőtt jelentkeznünk kell, hogy melyik az az egy szám, amire szeretnénk kérni magunkat éremátadóra. Most szerencsém volt, hogy a brazil barátom lemondott a javamra.”

Schmitt Pál elmondta, hogy 1983 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és először az 1988-as szöuli olimpián volt módja magyar sportolók nyakába akasztani aranyérmet. Az elsők között volt akkor Gyulay Zsolt kajakos - a MOB január végén megválasztott új elnöke -, Martinek János öttusázó és Egerszegi Krisztina úszó.

A MOB tiszteletbeli elnöke kitért rá, hogy a short track csapatra most már mindig lehet számítani az érmek tekintetében, sorozatban a második olimpián szereztek aranyat, és most Pekingből több éremmel térnek haza.

„Remek, nevelő sport. Kell hozzá gyorsaság, erő, ügyesség, reakciókészség. Van benne izgalom, küzdelem. A fiatalok számára is ideális, remélem, hogy egyre többen űzik majd otthon” - tette hozzá a 79 éves Schmitt Pál.

Kapcsolódó írásaink

„Már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam”

ĀLiu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét Pekingben + VIDEÓ - Orbán Viktor mellett számos kormánypárti politikus gratulált az első egyéni magyar téli olimpiai aranyéremhez

Fura galiba a kommunikációban

ĀNem vált be a magyar férfi váltó taktikája, ezért aztán a négyes nem volt reális versenyben a szerdai döntőbe jutásért, elbukott a címvédéshez vezető úton