Sport

Mentőöv úszóknak: újabb vizes vb-t rendez beugróként Magyarország

A járvány miatt Fukuoka jövőre halasztotta a májusi vizes világbajnokságot, de a versenyzők nem maradnak 2022-ben sem világverseny nélkül, mert Magyarország megrendezi az erre az évre újonnan kiírt vb-t.

A vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA) közleménye szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Huszain al-Muszallam FINA-elnök állapodott meg a vb-ről, amelynek rendezését a szövetség vezetőtestülete jóváhagyta. A világbajnokságnak június 18. és július 3. között ad otthont a magyar főváros, 2017 után másodszor. A nemzetközi szövetség a budapesti vb-ről hozott mostani döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is szerepeljenek egy világméretű eseményen.

„A vizes sportok közösségének tagjaiként folyamatosan keressük a megoldásokat a pandémia okozta nehézségek közepette, és ez a mostani döntés is egy nagy lépés előre ebben a folyamatban. Szerencsések vagyunk, hogy olyan házigazdáink vannak, akik osztják a vizes sportok iránti szenvedélyünket, és megvan bennük az akarat, a képesség és a rugalmasság ahhoz, hogy megrendezzék a FINA legbecsesebb eseményét” – írta közleményében Huszain al-Muszallam.

A tervek szerint Fukuokában 2022. május 13–29. helyett 2023. július 14–30-án bonyolítják le a vb-t, a 2023 novemberére kiírt dohai világbajnokságot pedig 2024 januárjára halasztják.

„Miután egy hete eldőlt, hogy Fukuoka idén sem tudja megrendezni a világbajnokságot, a vizes világ sportolói kétségbeestek, hiszen azt gondolhatták, hogy az a rengeteg munka, amit elvégeztek, kárba vész. Az úszó- és a vízilabda-szövetség érzékelte a nyomást, és azt gondoltuk, Magyarország egy zseniális helyszín, a magyarok pedig már sokszor bizonyították, hogy kiváló házigazdák, remek szervezők” – nyilatkozta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a FINA-val folytatott tárgyalás során jelentős anyagi kedvezményeket tudtak kiharcolni, hiszen közös érdekek találkoztak. Ez a rendezés nem érinti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vb-t, amelynek ugyancsak Magyarország ad otthont.

A szokásostól eltérően ezúttal a világbajnokság első hetében rendezik majd meg a medencés úszók küzdelmeit, mivel augusztusban Rómában már Európa-bajnokságra kerül sor. A versenyek ezúttal csakis a meglévő létesítményekben zajlanak majd: az úszás és a műugrás a Duna Arénában, a szinkronúszás a margitszigeti Széchy-uszodában, a nyílt vízi úszók pedig a tervek szerint a tavalyi Eb-n kiválóan debütált Lupa-tavi helyszínen küzdenek majd.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke elmondta, ez a nemzet világbajnoksága lesz, ugyanis a sportág mérkőzéseit nemcsak Budapesten, hanem Sopronban, Debrecenben és Szegeden bonyolítják le.

Kapcsolódó írásaink