Sport

Botrány: Elvették Liu Shaolin Sándor aranyérmét, Liu Shaoang bronzérmes

Liu Shaoang bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában a pekingi téli olimpia hétfői napján, Liu Shaolin Sándort viszont sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták.

Botrány: Elvették Liu Shaolin Sándor aranyérmét, Liu Shaoang bronzérmes
A későbbi harmadik helyezett Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A fiatalabb Liu fivér harmadik helye azt jelenti, hogy ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés, illetve az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek. Két napja a vegyesváltó lett harmadik.

Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a célban a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében
Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a célban a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A döntőben két magyar - akiknek édesapjuk kínai - és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták „bezárni” a két magyart. Volt lökdösödés is, ebben Liu Shaoang leszakadt - akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett „kölcsönös felelősségnek” tűnt.

Liu Shaolin Sándor várja az eredményt a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője után
Liu Shaolin Sándor várja az eredményt a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője után
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

A döntő futam videón:

Objektum doboz

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter

1. Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693
...14. Krueger John Henry (Magyarország)
Liu Shaolin Sándort kizárták.

A győztes kínai Zsen Ce-vej (k),  második helyezett honfitársa, Li Ven-lung (b) és a bronzérmes Liu Shaoang (j) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének virágceremóniáján
A győztes kínai Zsen Ce-vej (k), második helyezett honfitársa, Li Ven-lung (b) és a bronzérmes Liu Shaoang (j) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének virágceremóniáján
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, óvást nyújtottak be a döntő eredménye ellen. Megjegyezte, nem gondolja, hogy bármit változtatni fognak az ítéleteken, de a szakmai stábbal együtt úgy érezték, mindenképpen jelezniük kell a versenybírók felé, hogy nagyon nem értenek egyet a bíráskodással.

Bánhidi Ákos: Megóvtuk a döntőt

Bánhidi Ákos edző-menedzser elmondta, az ilyen óvásoknak nagy foganatja nem szokott lenni, de az illetékesek legalább látják, hogy az edzők nemcsak bábuk, hanem cselekvő emberek.

„Nem tartjuk igazságosnak a döntést, egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya. Borzasztó és elkeserítő” - fogalmazott Bánhidi.

A fináléban három hazai versenyző és a két Liu testvér - akiknek édesapjuk kínai - csatázott. Bánhidi szerint már az első rajtnál látni lehetett, hogy az egyik hazai versenyzőt külön ráállították Liu Shaolinra, de ezért nem ítéltek semmit.

„Már azt sem értettük, hogy a megismételt rajtnál mit keres ott az egyik hazai korcsolyázó” - tette hozzá.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták „bezárni” a két magyart. Volt lökdösődés is, ebben Liu Shaoang leszakadt - akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett „kölcsönös felelősségnek” tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

Liu Shaoang: Nem tudok felhőtlenül örülni

Liu Shaoang nem tud felhőtlenül örülni bronzérmének, noha ezzel együtt büszke, hogy ő lett az első magyar dobogós egyéniben a téli játékok történetében. Szerinte testvére, a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándor megérdemelte volna az aranyat, a kizárást túlzónak tartja.

„Nagyon nehéz nap volt, már az első futamban, a negyeddöntőben elfáradtam. Érezhető volt, hogy a koronavírusos fertőzésem miatt nem tudtam a csapattal együtt készülni. Hiába szereztem bronzérmet, hiányérzetem van. A short trackben van kontakt, és nem értem, a bíróknál miért nem fért bele, amit Liu Shaolin csinált, és miért nézték el azt a visszahúzást, amit ellene követtek el” - fogalmazott Liu Shaoang, aki az első összetett világbajnoka Magyarországnak.

Az FTC 23 éves versenyzője elmondta, hátulról próbált segíteni testvérének, de közben vele szemben is szabálytalankodtak, így érezte, hogy ha lesz videózás, ő is előrébb kerülhet a negyedik-ötödik helyről. „Azt is sajnálom, hogy előtörtek belőlem az érzelmek, indulatok a bírói döntés után. Nem én vagyok a bíró, nem örültem a kizárásának” - tette hozzá.

Kiemelte, el kell felejteni, ami most történt, két nap múlva jön az 1500 méteres szám, és arra neki és testvérének is össze kell kapnia magát. „Most jobb, ha nem beszélek Liu Shaolinnal, nem is megyek be hozzá a szobába. Dolgozza fel, aztán kedden nekilátunk a további munkának. Profik vagyunk, nehezen, de túl kell lépnünk ezen. Megoldjuk!” - jelentette ki Liu Shaoang.

Liu Shaolin Sándor ugyanakkor senkinek sem nyilatkozott. Kiment a csarnokból, felszállt a sportolói buszra, és visszament a szállásra.

Krueger John-Henry is csalódott volt, hogy a negyeddöntőben kizárták, de elfogadja a döntést. „Magabiztosnak éreztem magam, próbáltam előrébb jutni, sajnos, ilyen a short track. Nagyon kicsi a különbség a jó és a rossz futam között. Nehéz megemészteni, hogy nem sikerült jobban a nap. A szívem szakad meg. Volt már olyan versenyem, amely nem tetszett, de akkor az utolsó napon még összejött egy dobogó. Most is ebben bízom” - mondta Krueger, aki négy éve ebben a számban amerikai színekben ezüstérmes volt.

Jászapáti Petra örül az 500 méteren elért hetedik helyezésnek: „Időeredmény miatt kerültem ki a külső pályára az elődöntőben, és onnan nehéz volt előre jönni. Próbálkoztam, de a B döntő így is összejött, bár csak két ezreden múlt a finálé. Összességében kiegyezek ezzel a hetedik hellyel” - mondta.

Magyarország első női vk-verseny győztese nem ment el szó nélkül a férfi 1000 méter fináléja mellett: „Szerintem Liu Shaolin megnyerte az aranyérmet. A sárga lapos büntetés, amivel a teljes mezőny végére sorolták, túlzó. Liu Shaoang bronzérmének viszont örülök”.

A rövidpályás gyorskorcsolya versenyei szerdán a férfi 1500 méterrel folytatódnak a Liu fivérekkel és Kruegerrel, ebben a számban érmeket is osztanak. Emellett a női 1000 méter selejtezőjében Jászapáti és Kónya Zsófia áll rajthoz, míg a női váltó elődöntőjében nem lesz magyar érdekeltség.

Liu Shaolin Sándor is megszólalt kizárását követően

A finálét követően érthetően feldúlt volt, így nem nyilatkozott, Liu Shaolin Sándor később azonban a közösségi médiában osztotta meg gondolatait a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres pekingi olimpiai döntőjét követően.

„A nap, amikor majdnem olimpiai bajnok lettem” - ezzel a mondattal kezdett a magyar versenyző, aki ugyan első lett a fináléban, utólag azonban kettős szabálytalanság miatt kizárták és a teljes mezőny végére sorolták.

„Edzettem és szenvedtem, mentálisan és fizikálisan az elmúlt négy évben, sőt, mióta 2005-ben elkezdtem korcsolyázni. Sajnálom, hogy nem sikerült azt az eredményt elérnünk, amit mindannyian akartunk. Nehéz nap volt, mindent beleadtam, semmit sem tennék másképp” - olvasható az angol nyelvű Instagram-bejegyzésben.

A 26 éves, négy éve Phjongcshangban a férfi váltóval aranyérmes, a kínai fővárosban a vegyesváltó tagjaként harmadik versenyző hozzátette, a rövidpályás gyorskorcsolya egy gyönyörű sportág, melyet továbbra is imád, egyúttal gratulált barátjának, a győztes Zsen Ce-vejnek. Megjegyezte, a továbbiakban is keményen edz és harcol majd, szurkolóitól pedig további támogatást kér.

Kapcsolódó írásaink

Magyar bronzérem a nyitónapon

ĀBronzérmet nyert a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó a pekingi téli olimpián - Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere: Ez igazi csapatmunka volt + VIDEÓ