Sport

Az utolsó pillanatban dől el a váltó összetétele

Először szerepel a téli olimpiák programjában a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltója – egyben ez lesz a sportág első döntője Pekingben. A magyar csapat a pontszerzésben, de talán nem is titkoltan, az éremszerzésben bizakodik.

Az utolsó pillanatban dől el a váltó összetétele
Liu Shaoang már edzett Pekingben, de még egyelőre érződik rajta a kihagyás és a hosszú utazás. Talán a jövő hét elejére visszanyerheti a legjobb formáját
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar egység a harmadik helyen zárta ősszel az összetett világkupát, ennek alapján magabiztosan vívta ki a kvalifikációt, ám ehhez az is kellett, hogy a két hölgy, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia egyéni kvótát szerezzen. (A férfiaknál ez nem volt kérdéses.) Noha a négyes változó összeállításban szerepelt a vk-versenyeken, mindig az első hat között végzett. Éppen Pekingben kezdtek, hatodik hellyel. Nagojában harmadikok lettek. Itthon, Debrecenben egy balszerencsés bukás miatt negyedikek, pedig Jászapáti és Kónya mellett Liu Shaolin Sándor és öccse indult.

Ugyanebben az összeállításban az utolsó vk-futamon, Dordrechtben a második helyet szerezték meg. Az nyilvánvaló, hogy a két hölgy mellett Shaolin és Ado szereplése esetén a legerősebb a váltó. Ugyanakkor Liu Shaoang csak később utazhatott a társai után, miután még itthon pozitív koronavírustesztet adott, ezért talán nem tart ott az akklimatizálódásban, mint a többiek. Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nek a helyszínen azt mondta, hogy mivel a vegyes váltó előtt rendezik a férfi 1000 méter selejtezőjét, azoknak a futamoknak a látványa, nem is az eredménye alapján dönt majd az edzői stáb arról, hogy Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger közül ki legyen a két induló.

A vegyes váltóban tizenkét csapat versenyez, az aranyért háromszor kell jól futni. A magyar négyes az orosz, japán és amerikai kvartett ellen lép jégre a harmadik negyeddöntős futamban, az első kettő biztosan elődöntős lesz, sőt addigra már azt is lehet tudni, hogy a harmadiknak mennyit kell mennie a továbbjutáshoz. (A három harmadik helyezettből kettő ugyancsak versenyben marad.)

A legnagyobb favoritnak a kínaiakat tartják, akik a négy vk-futamból kettőt megnyertek ősszel. Elsősorban a két női korisuk jobb a magyaroknál. A vegyes váltók küzdelmei mellett közép-európai idő szerint 12 órától a nőknek 500 méteren, a férfiaknak 1000 méteren rendeznek selejtezőket, összesen öt magyarral (Jászapáti, Kónya, Krueger és a két Liu). Vegyes váltóban előbb negyeddöntőkre, majd elődöntőkre kerül sor, a finálét a nap zárásaként rendezik.

Kapcsolódó írásaink