Sport

Thomas Tuchellel harmadik trófeáját nyerheti a Chelsea

Félautomata robotbíró jelentheti a klub-vb legnagyobb szenzációját Abu-Dzabiban

Ma kezdődik Abu-Dzabiban a labdarúgó-klubvilágbajnokság. A szokott menetrend szerint, hiszen ahogy 2020 decemberéig hosszú éveken keresztül, most is a hat kontinentális szövetség egy-egy klubcsapata szerepel, valamint a házigazda bajnoka. Ám nagyjából ez az egyedüli, ami nem képezi vita tárgyát, vagy ami nem jelent újdonságot.

Ismert, hogy a FIFA meg akarta szüntetni a tornát, hogy a helyébe egy huszonnégy csapatos klubvébét írjon ki. Ezt azonban (egyelőre) a koronavírusjárvány elsodorta, a világszövetség szerint valamikor majd megrendezik, talán 2023-ban, talán később. A részt vevő csapatok közül Óceánia képviselőjének kilétét befolyásolta a covid, az új-zélandi Auckland City lemondta a részvételt, ezért Tahiti bajnoka, a Pitae indul.

A FIFA és az Afrikai Labdarúgó-szövetség vagy nem volt elég figyelmes, vagy abban reménykedett, hogy az egyiptomiak nem jutnak be a kontinensbajnokság elődöntőjébe, mert most előállt az a nem kívánt helyzet, hogy az al-Ahli, Afrika és Egyiptom bajnoka hat kulcsembere nélkül áll ki szombaton a Monterrey ellen, mert egyelőre Kamerunban vannak, még vasárnap is lesz ott meccsük.

A tornát egyébként nyilván kíséri majd a koronavírus-fenyegetettség: az egyiptomi klub dél-afrikai edzője, Pitso Mosimane pozitív tesztet adott.

A legnagyobb érdekességét a tornának egy kísérlet adhatja. A FIFA a legutóbbi Arab-kupa után újra használja majd az úgynevezett végtagkövető technikát, amely egy félautomata robotbíróhoz hasonlítható. Az ígéret szerint fél másodperc alatt képes döntéseket hozni a leshelyzetek megítélésekor, szemben a mindenkit idegesítő hosszú várakozással.
A torna ma a Pitae és al-Dzsazira meccsével kezdődik.

A győztes ellenfele vasárnap a szaúdi al-Hilal lesz, az elődöntőért. Ugyanezért játszik majd szombaton az al-Ahli és a mexikói Monterrey. A két kiemelt, a brazil Palmeiras és a BL-t védő angol Chelsea az elődöntőben kapcsolódik majd a sorozatba. A Chelsea Thomas Tuchellel a harmadik trófeáját szerezhetné meg a tavalyi Bajnokok Ligája- és európai Szuperkupa-diadal után. Ezen felül az is motiválhatja a vezetőedzőt, hogy a Manchester United és a Liverpool után a Chelsea lenne a harmadik angol egyesület, amely megnyeri a klubvébét. A londoniak legutóbb 2012-ben játszhattak a trófeáért, de akkor a döntőben 1–0-ra kikaptak a brazil Corinthianstól.