Sport

Kötelező

Korner

Két nagy versenysorozat szervezői is új szabályokat állítottak fel a világjárvánnyal kapcsolatban.

A Forma–1-ben immár kötelező a teljes átoltottság, legyen az versenyző, szerelő, mérnök vagy csak az istálló vendége. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a versenynek otthont adó országok covidprotokollját is figyelembe veszi. A The Timesban, majd a BBC-n megjelent egészségügyi előírások nem adnak felmentést annak, aki átesett a fertőzésen, igaz, kivételes esetekre fenntart egy kiskaput.

A FIA a nagy nemzetközi szövetségek közül elsőként reagált a pandémiára, az elmúlt két szezon alatt tető alá hozott 39 Forma–1-es futamot, és mindössze négy pilótának (Sergio Perez, Lance Stroll, Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen) kellett koronavírus-fertőzés miatt versenyt kihagynia.

De nemcsak szigorítások lesznek, eltörlik a kötelező buborékot. Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) szervezői szintén a „normálisabb, kevésbé szabályozott” direkciók mellett tették le a voksukat: február 5-től az emlékeztetővel is beoltott játékosokat már nem kötelező naponta tesztelni. Tény, hogy a vírus omikron variánsa a közelmúltban komoly nehézségeket okozott, több mint száz találkozó maradt el, de a csapatok köré­ben olyan magas fokú az átoltottság, hogy ez most már belefér.

Kapcsolódó írásaink

Karantén

ĀKorner. Érdekes fejlemény az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA), hogy a szervezet jelentősen, tíz napról hatra csökkentette a koronavírussal megfertőződött játékosok kötelező karanténját