Sport

Az angolok annyit költöttek, mint a többi négy nagy együtt

A Premier League klubjai voltak a legaktívabbak a magunk mögött hagyott januári átigazolási időszakban. A két legfelső angol osztály, a PL és a Championship klubjai nagyjából annyit költöttek, mint a francia, a német, az olasz és a spanyol élvonal alakulatai összesen.

Az angolok annyit költöttek, mint a többi négy nagy együtt
Tomas Riberio és Luís Diaz csatája a Jamos stadionban az FC Porto 4–1-re nyert meccsén
Fotó: AFP/Patricia De Melo Moreira

A jelek szerint az angol futball visszatért a koronavírus-járvány előtti állapotokhoz. A húsz egyesület összesen 295 millió fontot (cirka 126 milliárd forintot) költött az átigazolási időszakban, ez minden idők második legmagasabb összege a téli időszakban. Mindössze egyszer, 2018-ban értek el ennél magasabb összeget, az akkori 430 millió font szinte felülmúlhatatlan rekord.

A 2020-es év januárját még nem érintette a világjárvány, a tavalyit annál inkább. Az ak-kori hetvenmillió eurós összköltést most egyedül a Newcastle majdnem túlszárnyalta. Érdekes tendencia, hogy bár a tél angliai rekordösszegét a Liverpool fizette ki a kolumbiai Luís Diazért az FC Portónak, a PL-ből való kieséstől és az ezzel együttjáró óriási veszteségtől rettegő klubok voltak a legaktívabbak. A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég adatai szerint a Premier League klubjai által elköltött pénz több mint felét, 150 millió fontot a tabella utolsó öt helyén álló egyesületek áldozták játékosállományuk megerősítésére: az Everton, a Norwich, a Newcastle, a Watford és a Burnley. Tavaly az akkori utolsó öt ennek éppen a harmincadrészét, ötmillió fontot költött csupán.

Ebben, ugyebár, szerepel két tradicio­nális, nagy múltú, de bajban lévő csapat. Az Everton, amelyik megszerezte Dele Allit és Donny van de Beeket és a Newcastle, amely a szaúdi tulajdonosok érkezése után az első adandó alkalommal a többszörösét költötte az eddigi klubrekordnak. Egyszersmind érdekes, hogy a Manchester City, a Manchester United vagy a Chelsea (amely ugyan tett néhány bizonytalan lépést Ousmane Dembélé megszerzése érdekében) a mostani tavaszra nem erősített. Mondhatják, persze, hogy így is elég jók vagyunk.

Szembetűnő, hogy a többi nagy európai futballnemzetnél lényegesen szerényebb volt a költés. Olaszországban a Juventus által Dusan Vlahovicsért kifizetett 70 millió euró viszi a prímet, szinte minden klub szerzett legalább két-három új játékost (a Genoa egyenesen tízet), de nem hasonló léptékű összegért. A listavezető Internazionale, például, kölcsönvette az Atalanta német válogatott balhátvédjét, Robin Gosenst.

A spanyoloknál minden pénzügyi gondja ellenére a Barcelona volt a legaktívabb, Daniel Alves, az 55 millió euróba kerülő Ferran Torres és a kölcsönvett Adama Traoré után, az utolsó pillanatokban sikerült a klubnak megszereznie a spanyolul egyébként kitűnően beszélő Pierre-Emerick Aubameyan­got. Miután Dembélé végül maradt, újra összeállhat a Borussia Dortmund egykori kettőse: Aubameyang, Dembélé.

Bognár István ciprusi klubhoz tart

Az NB I. egyik legtechnikásabb játékosa, Bognár István a Paksi FC honlapjának tájékoztatása szerint Cipruson van, az Arisz Limasszol csapatához készül, kölcsönben. Az ottani bajnokság második helyén álló gárda orvosai szerdán vizsgálják meg, ez nyilvánvalóan függvénye az aláírásnak. Ő lenne a hatodik magyar játékos a ciprusi élvonalban, Gyurcsó Ádám (AEK Larnaca), Lang Ádám (Omonia), Megyeri Balázs (AEL Limasszol), Novothny Soma (Anorthoszisz) és a brazí­liai születésű Paulo Vinícius (APOEL) mellett. Myrto Uzuni érkezését hivatalosan is bejelentette a spanyol Granada.
 

A Ferencváros Carlos Auzquit igazolná a helyére. A 30 éves csatár a River Plate tagja, szombaton, a Copa Labrunán játszott is tíz percet a csapatban, de lehet, hogy ez inkább árfelhajtó lépés volt. Előtte ugyanis négy éve, 2018-ban viselte a „Milliomosok” mezét,
a köztes időben kölcsönben, más kluboknál szerepelt.
(AD)

Kapcsolódó írásaink