Sport

Már több mint száz résztvevő karanténban

Téli olimpia. Negatív teszt után Liu Shaoang ma utazhat Pekingbe

A pénteki megnyitóünnepség előtt már szerdán, a curlingesek vegyes páros selejtezőivel elkezdődnek a versenyek a XXIV. téli olimpián Pekingben, ahol csütörtökön már négy női jégkorongmérkőzést is rendeznek.

Már több mint száz résztvevő karanténban
Kezeslábas védőruhában fogadják a szervezők a sportolókat
Fotó: AFP/Carl Court

Sorra érkeznek a küldöttségek a kínai fővárosba, a legnagyobb létszámú az Egyesült Államok 223 fős sportolói csapata. A téli olimpián 212 orosz versenyző indulhat, ami jelentős létszámemelkedés, mivel a 2018-as, pjongcsangi játékokon 168-n versenyeztek. A pekingi rajtlista harmadik helyét Kanada foglalja el 211 sportolóval, s csak negyedik a házigazda Kína, amelyet 176 versenyző reprezentál. Érdekesség, hogy a téli sportokat tekintve nagyhatalomnak számító s várhatóan a kínai fővárosban is a legjobbak között végző Norvégia mindössze 82 sportolót küld a pekingi olimpiára, ezzel pedig csupán 14. a sorban.

Tizennégy magyar sportoló szerzett vagy kapott indulási lehetőséget, kérdéses azonban, hogy a járvány miatt hányan vehetnek részt a játékokon. A sífutó Pónya Sára pozitív koronavírustesztje miatt sem ő, sem a szövetségi kapitány Szőcs Emőke nem tudott elutazni Pekingbe. A sportoló tünetmentes, a szükséges negatív teszteket követően később csatlakozhat a csapathoz. Egy hete a rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang és Varnyú Alex adott pozitív mintát. Ha nem jön semmi közbe, Liu ma délután, Varnyú pedig vasárnap utazhat Kínába.

Pozitív covidteszt miatt Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának a tagja sem utazhatott el. Megérkezett viszont Pekingbe Emma Terho, a sportolói bizottság finn elnöke, akinek viszont a repülőtéren lett pozitív a tesztje, ezért egy elkülönítő intézménybe szállították, ahol addig kell elszigetelve maradnia, amíg nem produkál két negatív tesztet úgy, hogy a két minta között legalább 24 óra telik el. A járvány okozta utazási korlátozások miatt a brit Anna hercegnő – aki 1988 óta a NOB tagja – nem vesz részt a NOB közgyűlésén és a téli olimpián. A szervezőbizottság közleménye szerint elmúlt négy napban 119 sportolónak, illetve közreműködőnek lett pozitív a koronavírustesztje.

Kapcsolódó írásaink