Sport

Semmi nem lesz olyan, mint régen

Futótűzként terjed az amerikai sajtóban Tom Brady visszavonulásának híre. Minden idők egyik legjobb (de talán meg is kockáztatható: legjobb) amerikaifutballistája az NFL-ben töltött 22 szezon után 44 évesen búcsúzik.

Semmi nem lesz olyan, mint régen
Tom Brady olyan ikonja sportágának, mint Michael Jordan a kosárlabdának vagy Michael Schumacher az F1-nek
Fotó: AFP/Getty Images/Maddie Meyer

Miután csapata, a Tampa Bay Buccaneers január 23-án kikapott a Los Angeles Ramstől, azaz biztossá vált, hogy Brady nem szerez egyébként rekordot jelentő hét Super Bowl-diadalához egy nyolcadikat is, számítani lehetett erre a döntésre. Most mégis szinte mindenki szomorú: lezárult egy korszak. Az ESPN szerint Brady döntése több tényezőn is alapul, köztük a legfontosabb kettő a család és az egészségi állapota.

Megjegyzik, hogy a Buccaneers valószínűleg jelentős átalakulás (értsd: fiatalítás) előtt áll, de ennek fontossága nem éri el az előző kettőét. Ráadásul a Buccaneers vezetőinek és edzőinek állítólag nem lett volna ellenére, hogy a 44 éves Brady még egy idényt végigjátsszon, de most úgy gondolják, erre kevés az esély.

A szupersztár még nem jelentette be hivatalosan a döntését, alkalmasint ez részben tisztelet a töb­biek felé, nem akarja, hogy a szezon közben ne az aktív játékosokra figyeljen a média. Cége, a TB12 Sports tweetet küldött, amelyben megerősítette a búcsú tényét, de ezt a bejegyzést később törölték. Brady három különböző évtizedet átívelő, rendkívüli karrierje során hét Super Bowlt nyert, ami a legtöbb bajnoki cím, amelyet egyetlen játékos megnyert az NFL történetében, ötször választották a Super Bowl legjobb játékosának.

Övé a legtöbb touchdown-passz (624) és a legtöbb passzolt yard (84 250). Huszonkét szezont játszott az NFL-ben, ezekből húszat a New England Patriotsban, kettőt pedig a Tampa Bay Buccaneersben. Senki sem szerzett nála több győzelmet az alapszakaszban (243), de a rájátszásban (35) sem. A mostani, a 2021-es idényben nyújtott teljesítménye – az alapszezont az NFL-ben a touchdownok és passzolt yardok terén is legjobbként zárta – arra utal, hogy az irányító, a quarterback a lehető legmagasabb szinten is képes lett volna folytatni a pályafutását.

Kapcsolódó írásaink