Sport

Előbb a fal Nadal, aztán az igazi

Két négyszettes mérkőzésen dőlt el Melbourne-ben, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, hogy vasárnap Rafael Nadal és Danyiil Medvegyev játszik a férfi egyes megnyeréséért.

Előbb a fal Nadal, aztán az igazi
Rafael Nadal 2009 óta először nyerhet Melbourne-ben
Fotó: AFP/Belga Mag/Patrick Hamilton

Nem mondható meglepetésnek a finálé párosítása, hiszen az orosz éljátékos volt Djokovics kényszerű visszalépése után a legmagasabban rangsorolt induló, aki az elődöntőben a harmadik kiemeltet, Sztefanosz Cicipaszt búcsúztatta, indula­tokkal teli mérkőzésen, 7:6, 4:6, 6:4 után a sima negyedik játszmában, 6:1-re nyerve.

Rafa Nadal esetében leginkább az volt kérdéses, hogy négy hónapos kihagyása után milyen formában tér vissza. A jelek szerint jóban, de nem volt rögös útja. A legnehezebb csatát a harmadik helyen kiemelt Alexander Zverevet búcsúztató Denis Shapovalov ellen vívta, ott elveszítette a harmadik és a negyedik szettet, de talpra állt, és 6:3-ra nyerte az ötödiket. Pénteken az olasz Matteo Berettinit verte meg a negyedik szett elejéig hasonló forgatókönyvet írva, de aztán 6:3, 6:2, 3:6 után 6:3-mal lezárta a meccset. Különleges adat: Nadal, aki vasárnap a világrekordot jelentő, huszonegyedik egyéni Grand Slam-győzelméért játszik majd Medvegyev ellen, 2017 óta először nyert Melbourne-ben top-10-es játékos ellen.

Nem mellékesen – Ken Rosewall, Mal Anderson, Andre Agassi és Roger Federer után – ő mindösze az ötödik férfi játékos, aki az úgy nevezett nyílt korszakban, az open erában, a 35. születésnapja után GS-döntőbe tudott kerülni. Minden idők legsikeresebb spanyol teniszezője huszonkilencedik alkalommal jutott GS-döntőbe, nála többször csak ketten tudtak. Gyenge kérdés lenne a kvízeken, hogy kik: természetesen Federer és Novak Djokovics (31-31).

Medvegyevnek ez lesz mindössze a negyedik fináléja a négy nagy verseny valamelyikén, stílusából, erősségeiből is következően eddig különösen Melbourne-ben és New Yorkban ment neki. Ő az első orosz teniszező, aki valamelyik GS-helyszínen két egymást követő évben is döntőbe jutott. Tavaly egy szoros (5:7) szett után két simában (2:6, 2:6) kikapott Djokovicstól, de azóta nyert a US Openen, döntőzött az ATP-világbajnokságon, és megnyerte az orosz csapatnak a Davis-kupát.

Tavaly kora ősszel New Yorkban, a döntőben legyőzve a szerb világelsőt, elvette Djokovicstól a lehetőséget, hogy a nagy hármasból előre lépjen, és az első legyen, aki huszonegy GS-győzelemig jut. Most ugyanezt szeretné elérni Nadallal szemben is, noha azt mondta péntek este, hogy „ez a különverseny hármójuk ügye, nem az enyém”. Ő egyszerűen nyerni akar. Az első férfi játékos lehet az open érában, aki az első GS-győzelme után, a következő tornán, rögtön megszerzi a másodikat. Egyszer már játszott Nadallal nagy döntőt, 2019-ben, a US Openen, akkor kikapott, de az akkori helyzetet, tudásszintjüket nem hasonlítaná a mostanihoz. Azt mondta, nyolc-tízévesen, amikor gyakorolt, a falnak ütve a labdákat azt képzelte, Nadallal játszik. Most meg tényleg szembe állhat vele, immár másodszor GS-serlegért.

Ma rendezik a női egyes döntőjét, ebben az ausztrál Ashleigh Barty az amerikai Danielle Collinsszal játszik, aki 28 évesen szerepel élete első GS-fináléjában.

Kapcsolódó írásaink

Visszavághat Cicipasz Medvegyevnek

ĀEgyre forróbb a helyzet Melbourne-ben, ahol a női negyeddöntőket harminchat fokos hőségben rendezték az ausztrál nyílt teniszbajnokságon