Sport

Az olimpiai bajnok testvérpár fele már Pekingben

Csütörtök reggel maratoni utazást követően megérkezett a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók derékhada Pekingbe, a téli olimpia színhelyére.

Az olimpiai bajnok testvérpár fele már Pekingben
A kétszeres világbajnok kínai műkorcsolyázó páros, Szuj Ven-csing és Han Cung kis előnyt kapott Pekingben, hamarabb kaptak jeget, mint mások
Fotó: Beijing2022.cn

Mint közismert, a koronavírussal megfertőződött olimpiai aranyérmes testvérpár egyik tagja, Liu Shaoang és a váltóban szereplő Varnyú Alex nem tarthatott a csapattal, akkor utazhatnak a többiek után, ha öt egymást követő napon negatív tesztet adnak. A már Kínában lévők – Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, valamint a két tartalék koris – jól vannak, túlestek a reptéri procedúrán, elfoglalták szálláshelyüket, és mire kipihenik magukat, vélhetően megérkezik a kint megerősített negatív PCR-teszt, és mehetnek edzeni.

A február 4-én kezdődő téli olimpia második napján a vegyes váltóval, valamint a női 500 és férfi 1000 méteres selejtezőkkel el is startolhatnak a rövidpályás gyorskorcso-lyaversenyek. Az első magyar hódeszkás olimpikon, Kozuback Kamilla is egy hét múlva kezd, a magyar alpesisízők és sífutók vasárnap kelnek útra, műkorcsolyázó párosunk pedig csak február 11-én.

Tegnap megnyitották az olimpiai falut Pekingben, Jencsingben és Csangcsiakouiban, igaz, az érkezők előtt már vasárnap kitárultak az ajtók. Mintegy 5500 versenyzőt és kísérőt szállásolnak el. A legmesszebb (180 km-re) a sífutók és hódeszkások utaznak. A kínaiak minden idők legnagyobb csapatával, 176 sportolóval indulnak. Vendéglátóként valamennyi sportágban lesznek versenyzőik. Ők is már a helyszínen edzenek. Összesen 78 edzőt neveztek, közülük 51 külföldit.

Kapcsolódó írásaink

Balhé és extra kvóták

ĀPekingben is műhóval pótolják az esetleges hószegénységet, ahogy az az elmúlt nyolc téli olimpián történt, mégis kritika tárgyává tették a sportolók