Sport

Az akadémiai rendszer nem tudna kiszolgálni nagyobb mezőnyt

Az első 2022-es NB I.-es bajnoki mérkőzés előtt sugározta az M4 Sport azt az exkluzív interjút, amelyben Csányi Sándor, az MLSZ elnöke – egyszersmind a FIFA és az UEFA alelnöke – aktuális kérdésekről beszélt.

Az akadémiai rendszer nem tudna kiszolgálni nagyobb mezőnyt
A felcsúti Slagveer helyzetét még kivédekezte a Fradi, de így is kikapott 1–0-ra a Puskástól
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ebből kiderült, a szövetség tervezi, hogy középtávon visszaállítsa tizenhatra az élvonal létszámát és hogy szigorú beléptetési rendszert vezessen be a válogatott mérkőzésekre. Csányi Sándor bírálta a klubvezetőket.

Az MLSZ elnöke elárulta, hogy hozzá érzelmileg a tizenhat csapatos NB I. és az ugyanilyen létszámú NB II. közelebb áll, mint a mostani rendszer, ugyanakkor úgy véli, egyelőre még nem jött el az ideje az NB I.-ben a létszámemelésnek. Bizonyára nagy vitákat fog kiváltani azon gondolata, amely szerint az akadémiai rendszer nem tudna kiszolgálni nagyobb mezőnyt.

Mint fogalmazott: „A szakemberek meggyőztek arról, hogy bár nem mondunk le a tizenhat csapatos létszámra bővítésről, erre majd két-három év múlva kerülhet sor. Az egyik fő indok az volt a tizenkettő csapat mellett, hogy emelkedett a bajnokság színvonala, sok a valóban tétmérkőzést. A másik, hogy figyelembe véve a fiatalok beépítésének a rendszerét, azt, hogy megköveteljük az NB III.-ban egy U19-es játékos szerepeltetését, az NB II.-ben a két U20-as, az NB I.-ben pedig az egy U21-est, az akadémiák még nem tudnának tizenhat csapatot minőségi játékosokkal feltölteni. Ezért egyelőre marad a tizenkettő csapat.”

Az NB II. létszámcsökkentésének magyarázataként elmondta: „Azt gondoltuk, hogy azzal, ha csökken a létszám, több pénzhez jutnak az ott szereplő csapatok, másrészt erősödik a színvonal, amely ezáltal közeledik az NB I.-éhez.” Kitért arra is, az edzők szerinte rövid távra gondolkodnak – tegyük hozzá igazságosan és a védelmükben, ez alapulhat tulajdonosi igényen és elváráson –, s ezért nem folyik hosszú távú építkezés a klubokban, az elsődleges cél a túlélés.

Közgazdászi vénáját előtérbe helyezve felhívta arra a figyelmet, hogy érdemes lenne a sportigazgatóknak, tulajdonosoknak minél több fiatal játékos csapatukba építését szorgalmazni, mert ők igazán piacképesek. Jelezte, hogy az MLSZ szigorítani akarja a pro licenc követelményének betartását, mint mondta, aki vét e szabály ellen, büntetésre számíthat. Ismeretes, hogy az elmúlt időszakban több NB I.-es csapatnál is előfordult, hogy névlegesen kineveztek valakit vezetőedzőnek, mert a tényleges szakvezetőnek nem volt meg a megfelelő végzettsége.

Megtudhattuk azt is, hogy az MLSZ szigorítani kívánja a válogatott mérkőzésekre a bejutást. „Valószínűleg a Ferencváros beléptetési gyakorlatát fogjuk átvenni, tehát vénaszkenner lesz a válogatott meccseken” – mondta, és utalt arra is, hogy több kamerával fogják a mérkőzések alatt figyelni a nézőteret. Szó esett arról is, hogy az MLSZ továbbra sem támogatja a világbajnokságok kétévente való megrendezését, ellenben azt igen, s az elképzelhető, hogy a jövőben dél-amerikai csapatok is induljanak a Nemzetek Ligájában.

Kapcsolódó írásaink

Az Öreg Hölgy legdrágább violája

ĀOlaszország a nagy bejelentésre vár: már csak a sikeres (állítólag szombati) orvosi vizsgálat hiányzik ahhoz, hogy tényleg minden akadály elháruljon Dusan Vlahovics klubváltása elől