Sport

A felső ágak már tiszták

Hét a hat ellen. Mármint az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi elődöntőjében a hetedik olasz Matteo Berrettini lesz a hatodik kiemelt spanyol Rafael Nadal ellenfele Melbourne-ben, miután az év első Grand Slam tornája negyeddöntőjének felső ágán mindketten öt szettben legyűrték soros ellenfelüket.

A felső ágak már tiszták
Berrettini fonákütéseiben sok volt a hiba
Fotó: AFP/Recep Sakar

Először a hússzoros GS-győztes Nadal továbbjutása dőlt el. Kellemetlen ellenfelet kapott a tizennegyedik kiemelt kanadai Denis Shapovalov személyében, aki a harmadik és a negyedik szettet megnyerve kényszerítette Nadalt a hőségben katlanná vált arénában a döntő játékra. Ebben Nadal egy brékkel 3:0-ra ellépett, majd 6:3-ra kiszerválta a kanadait. A találkozó több mint négyórás volt. Nadal, akinek nem kedvenc terepe Ausztrália, mindössze egyszer nyert itt GS-t (2009-ben), és 2019-ben ugyan döntős volt, de az elmúlt két évben nem jutott a négy közé sem.

Az olasz Berrettini szettjei hasonló sormintára készültek, mint a spanyolé, az első kettőt nyerte, majd a további kettőt elveszítette a jobban koncentráló francia gumiember, Gael Monfils ellen. Az ötödikben azonban gyorsan meglépett 4:0-ra, és nyert 6:2-re. Az olasz fiatalember először jutott az elődöntőbe az Australian Openen. A két keddi női negyeddöntő színvonala elmaradt a várakozástól, az amerikai Madison Keys 6:3, 6:2-re verte a cseh Barbora Krejcikovát, az elsőként rangsorolt ausztrál sztár, Ashleigh Barty ellen a másik amerikai, Jessica Pegula összesen három gémet nyert. A győztesek az elődöntőben egymás ellen játszanak.

Kapcsolódó írásaink