Sport

Vége a DAC-korszaknak, irány Berlin

Az MLSZ és a hazai futballszakírói kar által egyaránt 2021 legjobb magyar futballistájának választott Schäfer András a német Bundesliga 1-ben szereplő Union Berlinhez igazolt. Eggyel nőtt tehát a topligákban szereplő válogatott játékosaink száma.

Vége a DAC-korszaknak, irány Berlin
Az Union Berlin történetének első magyarja a portugálokat is megfuttatta
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szombathelyi születésű, részben az ottani Illés Akadémián nevelkedett támadó középpályás még nincs 23 éves, de már gazdag pályafutást tudhat maga mögött. Mindössze tizenöt évesen Budapestre, az MTK-hoz került, néhány nappal a 18. születésnapja előtt mutatkozott be az NB I.-ben. A következő idényét a második vonalban töltötte a kék-fehérekkel, majd a visszatérés után alapembernek számított 2018 őszén a legmagasabb osztályban is. Ameddig játszott, jól ment az MTK-nak, miután Olaszországba igazolt, a csapat összecsuklott.

Schäfer András a Genoa ifjúsági csapatában töltötte 2019 tavaszát, a Serie A-ra még nem volt érett. A következő fél évben a Chievo B ligás keretéhez tartozott, de örült, amikor 2020 januárjában a dunaszerdahelyi DAC vette kölcsön. Egy „akklimatizációs” félévet követően, az elmúlt másfél évben kulcsemberré nőtte ki magát a szlovák élvonal legmagyarabb csapatánál.

Különösen a 2021-es ősz sikerült számára kitűnően, több mutató szerint is ő bizonyult a DAC legjobb játékosának, átvette a márciusban súlyos sérülést szenvedett Kalmár Zsolttól a karmesteri pálcát. Akadtak kiemelkedő mérkőzései a válogatottban is, a nyári Európa-bajnokságon – nem csupán a németeknek fejelt gólja mondatja ezt – a csapat legjobbjai között volt, miután Kalmár és Szoboszlai Dominik távollétében kulcsszerepet kapott.

Valójában az a meglepő, hogy nem tudott már akkor egy topligás csapathoz igazolni, de ami késik, nem feltétlenül múlik. A téli átigazolási időszakban az Union Berlin megvásárolta. Oliver Ruhnert, a német futballban köpenickieknek becézett piros-fehérek ügyvezetője azt mondta: „Régóta figyelemmel követjük Andrást, és szeretjük a mentalitását, azt, ahogyan fejlődik, és amilyen bátran megjátssza a labdákat. Fiatal, ambiciózus, és mostantól a rendelkezésünkre áll.”

Schäfer András is megfutotta a kötelező kört: „A Bundesligában, Európa egyik legjobb bajnokságában játszani nagyon különleges kihívás. Az Union lenyűgöző fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, tényezővé vált a Bundesligában. Nagyon várom az új feladatot, és hogy csatlakozhassam a csapathoz.”

Ellentétben Szoboszlai Dominikéval, az ő családnevének kiejtésével aligha gyűlik meg a németek baja. De komolyra fordítva: valóban egy fejlődő, feltörekvő csapatba igazolt. Az egykori NDK-s klub 2019 nyarán került fel először a Bundesliga első osztályába, előbb a tizenegyedik, majd a hetedik helyen végzett. A mostani a legjobb szezonja, egyelőre az ötödik helyen áll, mindössze egypontos hátrányban a harmadik helyezett Bayer Leverkusennel szemben.

A csapat ereje leginkább az egységben rejlik, nincsenek kiemelkedő képességű játékosai. Némileg ezt húzza alá az a tény is, hogy a meglepően jól szereplő gárda a Kicker sportmagazin osztályzatai alapján viszont csak a tizedik a Bundesligában. A kalkulusokból kiindulva a kapus Andreas Luthe, valamint a két csatár, a korábbi válogatott Max Kruse és a nigériai Taiwo Awoniyi nyújtotta a mostani szezonban eddig a legjobb teljesítményt.

Kapcsolódó írásaink