Sport

Pozitív helyett negatív magyar helyezési rekord

A várakozáson aluli szereplés után Bánhidiéknél csak a szurkolóik voltak csalódottabbak az Európa-bajnokságon

Csak 15. lett a magyar férfi kézilabda-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, így nemhogy az eddigi legjobb, hatodik helyezését nem tudta megjavítani, de még a minimális elvárást, a nyolc közé kerülést sem teljesítette.

Pozitív helyett negatív magyar helyezési rekord
Gulyás István a fejét fogja, mert csapata sokszor „fejetlenül” játszott
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Mérhetetlenül csalódott vagyok” – mondta Nagy László, a magyar szövetség (MKSZ) alelnöke, a szakmai stáb tagja, aki múlt kedden még azt nyilatkozta: „Szeretnénk az európai kézilabdázás élmezőnyéhez tartozni, az álmunk, hogy a döntő hétvégén is szerepelhessünk.” Mindezek után csapatunk 31–28-ra kikapott a második Eb-jén szereplő Hollandiától, majd 31–30-ra legyőzte a betegségek miatt erősen tartalékos Portugáliát, végül pedig egygólos vereséget (30–31) szenvedett Izlandtól, így még a legjobb tizenkettőbe sem jutott be.

A magyar együttes története leggyengébb pozíciójában zárt, az eddigi legrosszabb szereplés a 2010-es és a 2018-as 14. helyezés volt. Mivel a társrendező szlovák válogatott is búcsúzott, így 2006 után – amikor Svájcban volt az Eb – másodszor fordult elő, hogy a házigazda együttes ilyen korán kiesett.

A magyar válogatott várakozáson aluli szereplésének több oka van, az egyik, hogy a gyenge védekezés miatt a kapusaink is gyengélkedtek, Székely Márton 28, Mikler Roland csak 22 százalékos hatékonysággal védett. Csapatunk legjobbja, a 25 lövésből 17 gólt lövő Lékai Máté szerint is a bukás oka a védekezésük volt és az összpontosítás hiánya, mert két mérkőzést a hajrában veszítettek el. A sérülten is 82 százalékos hatékonysággal dobó Bánhidi Bence is érthetően csalódott volt: „Nem tudtuk kihasználni, hogy húszezer magyar nekünk drukkolt. Ha a jövőben az ember visszagondol majd erre, fogja a fejét, hogy milyen lehetőséget szalasztottunk el. Nem lesz könnyű innen felállni.”

De nemcsak a játékosok, hanem a szakmai stáb sem jeleskedett, a válogatott eredményessége két éve alatt nem javult, sőt a 2020-as Eb-n– hasonló kerettel – még legyőzte az orosz, az izlandi együttest, Dániával pedig döntetlent játszott a csoportjában. Persze mindenki sajnálja, hogy Bodóék nem jutottak tovább, de az eddig látott játékukkal vajon mire mentek volna az olimpiai bajnok francia, a világbajnok dán, az Eb-ezüstérmes horvát és a szlovénokat kiverő montenegrói válogatott ellen a középdöntőben? Ugyan felépült Budapesten Európa legnagyobb és legkorszerűbb csarnoka a Népligetben, most már csak egy hasonló szintű csapat kellene bele.

A B csoport végeredménye: 1. Izland 6 pont, 2. Hollandia 4, 3. Magyarország 2, 4. Portugália 0.
A középdöntős csoportok állása.
I. csoport (Budapest): 1. Dánia 2 pont (30–21), 2. Franciaország 2 (27–22), 3. Izland 2 (29–28), 4. Hollandia 0 (28–29), 5. Horvátország 0 (22–27), 6. Montenegró 0 (21–30).
II. csoport (Pozsony): 1. Németország 2 pont (30–23), 2. Spanyolország 2 (32–28), 3. Orosz csapat 2 (23–22), 4. Norvégia 0 (22–23), 5. Svédország 0 (28–32), 6. Lengyelország 0 (23–30).

Folytatta győzelmi sorozatát a Győr a Bajnokok Ligájában

A Metz elleni szombati fölényes győzelme (39–30) után a Győri ETO a Krim Ljubljana csapatát fogadta a kézilabda női Bajnokok Ligája csoportkörének 13. fordulójából előre hozott mérkőzésen. A magyar együttes több játékosa meggyógyult, így Ambros Martín vezetőedző számíthatott Estelle Nze Minkóra is. Amit az várható volt, a mérkőzés csak három percig volt szoros (3–3), mert aztán az ETO Schatzl, Hansen, Pintea, Fodor, Kristiansen szebbnél szebb góljaival elhúzott, és a szünetben már 22–14-re vezetett. Aztán a győri szurkolók a 42. percben tízet rászámoltak a szlovén bajnokra (28–18), 40–27 lett a végeredmény. De nincs megállás, a vasárnap a Győr a dán Odense csapatát fogadja, míg a Ferencváros a dán Esbjerg vendége lesz.
(SM)

Kapcsolódó írásaink

A közönség továbbjutást érdemelt volna

ĀA magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább az Európa-bajnokság csoportköréből - Magyarország - Izland (30 - 31) - A 15. helyen végzett a magyar válogatott