Sport

Összetörtek az álmok: vesztettünk

A magyar válogatott egy győzelemmel és két vereséggel kiesett, csak nézheti a kézilabda Európa-bajnokság folytatását

Hiába támadott hatékonyan a magyar válogatott, gyenge védekezése miatt 31-30-as vereséget szenvedett az izlandi együttestől, ezért nem jutott tovább a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a csoportjából a népligeti arénában.

Összetörtek az álmok: vesztettünk
Bánhidi Bencén nem múlt, sérülésből visszatérve hat góljával a csapat legeredményesebbje volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A továbbjutás vagy a bukás? – ez volt a kérdés a Magyarország–Izland mérkőzés előtt. Courtney Gahan, az Európai Kézilabda-szövetség szakírója szerint a B csoportban a harmadik forduló „brutális” izgalmakat ígért, hiszen még mind a négy válogatottnak volt esélye a továbbjutásra. Ehhez csapatunknak nyernie kellett volna Izland ellen, amely jobb formában kezdte a tornát. A két válogatott legutóbb két éve, az Eb-csoportkörében mérkőzött egymással, akkor csapatunk remek védekezéssel 24-18-ra nyert.

Húszezer néző biztatta a magyar válogatottat, amelyben kezdőként pályára lépett a sérüléssel bajlódó Bánhidi Bence, és meglepetésre az eddig gyengén védő Mikler Roland. Gulyás István szövetségi kapitány hiába hangsúlyozta a védekezés fontosságát és a gyors visszarendeződést, ebből az első félidőben kevés valósult meg. Így a négygólos Bánhidi mellett hiába lőtt nyolc játékosunk is gólt, nem tudtak előnyt szerezni a fegyelmezett izlandiak ellen. Ebben az is közrejátszott, hogy a kapitány húsz percet várt, míg a 13 százalékos hatékonysággal védő Miklert lecserélte, Székely Márton mindjárt hetest védett.

Zúgott a „Mindent bele!” a csodálatos arénában, ahol a második félidőben is küzdött csapatunk, azonban Bodóék a támadásban is egyre többet hibáztak, míg Pálmarsson vezérletével az izlandiak két góllal is vezettek (23-25). De a magyarok nem adták fel (28-28), sőt Mikler egy büntető kivédésével tért vissza. A hajrában csapatunk egyre idegesebben játszott, és amikor a portugálok elleni meccs hőse, Máthé Dominik nem lőtte be a büntetőt, a mérkőzés eldőlt, a szép búcsú sem sikerül: 31–30-as vereség lett a vége. Ami azt jelentette, az elődöntőről álmodozó magyar válogatott a legjobb tizenkettő közé sem került be.

„Nagyon akartunk, szerintem most játszot­tunk a legjobban, de a befejezés nem sikerült – nyilatkozta Bánhidi Bence, csapatunk legjobbja, – harmincegy kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni.” Gulyás István szövet­ségi kapitány szerint sokat hibáztak a védekezésben, ezért nem tudták megverni a mindhárom mérkőzésükön jól játszó izlandiakat. (A lapzártánk után befejeződött Hollandia–Portugália mérkőzésen dőlt el, hogy csoportunkból Izland mellett ki jutott a középdöntőbe.)

A pozsonyi D csoportban nehéz helyzetbe került a már továbbjutott német válogatott, mert öt játékosának is pozitív lett a koronavírustesztje. Helyettük Alfred Gislason szövetségi kapitány öt új játékost hívott be, akik a keddi lengyelek elleni mérkőzés előtt estek be. A németek így is 30-23-ra nyertek, és csoportelsőként jutottak tovább. A debreceni A csoportból a világbajnok dán csapat mellett Montenegró jutott tovább, amely 33–32-re legyőzte a két éve elődöntős, ezúttal kieső szlovén együttest. A szegedi C csoportból az olimpiai bajnok francia együttes százszázalékos teljesítménnyel jutott a középdöntőbe, miután 29-25-re nyert Szerbia ellen, mellettük a horvátok folytathatják.

Kapcsolódó írásaink

A közönség továbbjutást érdemelt volna

ĀA magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább az Európa-bajnokság csoportköréből - Magyarország - Izland (30 - 31) - A 15. helyen végzett a magyar válogatott