Sport

Munkanélküliből világsztár

Édouard Mendy az első afrikai futballista, aki egyéni díjat kapott a FIFA 2016 óta újra önálló gáláinak történetében, és aki átírta a rekordok könyvét

A FIFA hétfői The Best gáláján a Chelsea szenegáli kapusa, Édouard Mendy kapta a világ legjobb kapusának felajánlott díjat. Egy olyan valaki, aki néhány éve még azon gondolkodott pályafutásával kapcsolatban: ha nem megy, minek erőltetni.

Munkanélküliből világsztár
Édouard Mendy sose félti magát, Alexis MacAllister a labdát elhagyva szinte átgyalogol rajta
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Huszonhat éves is elmúlt már, mire élvonalbeli futballistának mondhatta magát. Normandiában született, szenegáli édesanya és bissau-guineai édesapa házasságából. Unokatestvére Ferland Mendy, a Real Madrid balhátvédje, akivel együtt tiltakoztak a francia és az angol sajtó méltatlan tévedése miatt, amikor az erőszakos nemi közösülés miatt letartóztatott névrokon, a Manchester Cityben futballozó Benjamin Mendy ügyét az ő fényképeikkel illusztrálták.

Édouard hétévesen, a múlt évezred utolsó évében lett igazolt játékos Le Havre-ban, de pályafutása első húsz éve sikertelenül telt. A Le Havre AC akadémiájáról elment, hogy játéklehetőséghez jusson. Tizenkilenc évesen Cherbourgba, a harmadik vonalba került, de a város továbbra is híresebb az esernyőiről, mint Mendy védéseiről. Ott is tartaléksor jutott neki. A 2014–2015-ös idényben nem talált magának csapatot, már huszonhárom éves volt. Kényszerből „civil” állások után nézett, regisztrált munkanélkülinek, de adott még egy esélyt magának. Egyik barátja unszolására elszerződött Marseille-be, az Olympique-hoz, negyedik számú kapusnak.

Szerencsecsillaga akkor ragyogott fel, amikor leszerződtette az akkor másodosztályú Stade de Reims. Az első idényében még alig játszott, de aztán első számú kapus lett, életében először védett egy szezonban harminc meccsnél többet. Nagy része volt abban, hogy az ötvenes években kétszer is BEK-döntős klub visszakerült a legmagasabb osztályba. Újoncként egyike volt annak az öt kapusnak, akiket a francia hivatásos játékosok szövetsége az év legjobbja címre jelölt a poszton. Nem őt választották, de leszerződtette a Rennes. Akkor már válogathatott, a Norwich és az Aston Villa, a Premier League két újonca is hívta.

Ám még jobb csapatról álmodott. A második szezonban egyetlen bajnoki után átigazolt a Chelsea-hez: huszonnyolc évesen került egy igazi sztárcsapathoz, miután a klub akkori menedzsere, Frank Lampard nagyon elégedetlen volt a világ egyik legdrágább kapusának, Kepának a teljesítményével. Mendy ment, látott, a Chelsea meg győzött.

A francia–szenegáli kapus érkezésével megszilárdult a védelem. A januári edzőváltás után Thomas Tuchel is rá építette a hátsó alakzatot, Mendy pedig átírta a rekordok könyvét: március elején már tizenkét kapott gól nélküli meccset számlált, a PL történeté-ben 210 kapus közül ő volt az egyetlen, aki legalább tíz meccset játszott, és azok több mint felén nem kapott gólt. Az első idényében 44 mérkőzéséből huszonötön nem rezgett a hálója. Május végén a Chelsea-vel megnyerte a Bajnokok Ligáját. A sorozatban kilenc mérkőzésen nem kapott gólt, ezzel beállította Santiago Canizares (2000–2001) és Keylor Navas (2015–2016) csúcsát.

Azóta megnyerte az UEFA Szuperkupáját, és ott van a világ legjobbjai között. Az első afrikai, aki a The Best gálák történetében egyéni díjat kapott. Teljesen megérdemelten.

Kapcsolódó írásaink