Sport

A közönség továbbjutást érdemelt volna

Magyarország - Izland (30 - 31)

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportköréből, miután 31-30-ra kikapott Izlandtól a harmadik, utolsó fordulóban, kedden a budapesti MVM Dome-ban.

A közönség továbbjutást érdemelt volna
Európa-bajnoki csoportmeccset játszik Magyarország Izland együttesével
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A magyarok csütörtökön 31-28-as vereséget szenvedtek Hollandiától, vasárnap 31-30-ra legyőzték Portugáliát, ezúttal pedig legalább kétgólos sikerre lett volna szükségük a biztos továbbjutáshoz, de matematikai esélyük egygólos győzelem, illetve döntetlen esetén is lett volna. A középdöntőbe a kvartett első két helyezettje kerül.

A társházigazdák húszfős keretéből ezúttal is Győri Mátyás, Nagy Bence, Sunajko Stefan és Borbély Ádám maradt ki. Bánhidi Bence a bokasérülése után ismét a kezdőcsapatban kapott helyet.

Európa-bajnoki csoportmeccset játszik Magyarország Izland együttesével
Európa-bajnoki csoportmeccset játszik Magyarország Izland együttesével
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Mindkét csapat érezte, hogy tétje van a játéknak

A tét nagyságát átérezve mindkét csapat jól kezdte a meccset, ezúttal a magyarok sem rontották el az elejét és a hetedik percben vezetést szereztek (4-3). Védekezésben mindent megtettek a hazaiak, ám a türelmesen támadó ellenfél végül szinte mindig helyzetbe tudott kerülni, amit ki is használt. A magyar támadások során ezúttal sem kaptak labdát a szélsők, ami megnehezítette a belső posztokon szereplők dolgát, az izlandi védők feladatát viszont némileg megkönnyítette.

Az északi szigetország csapata visszavette a vezetést, de Bánhidi góljaival tartották magukat az előző Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában pedig aranyérmes magyarok. Az első negyedórát követően érkeztek a cserejátékosok, Székely Márton ismét egy bravúros védéssel mutatkozott be. A magyar válogatott az átlövésekben és a beálló megjátszásában, az ellenfél gyorslábú játékosaiban bízva leginkább betörésekre építette támadásait.

Szünetben döntetlen

A szünetben döntetlen volt az állás (17-17), majd a 35. percben Lékai Máté 6-5 után visszaszerezte a vezetést csapatának. A folytatásban az izlandiak emberelőnyben ismét fordítottak, majd egy 3-0-s sorozat végén újra a házigazdáknál vezettek (26-25). Egyre jobban védekeztek a magyarok, Mikler Roland egy hétméteres erejéig visszaállt és védeni tudott, ám mindezt támadásban nem sikerült kihasználni.

Az utolsó tíz percen belül Izland megint fordított, és már látszott, hogy a kétgólos magyar siker nem fog összejönni. Az 54. percben harmadik kiállítása miatt Sipos Adrián piros lapot kapott, két perccel a vége előtt Máthé Dominik büntetőt rontott, Bóka Bendegúz gólját nem adták meg, mert a vonalra lépett, Lékai Máté kísérletét pedig a kapus hárította. Eközben Mikler két lövést kivédett, de ez nem volt elég a vereség elkerüléséhez.

Az ellenfélnél Bjarki Mar Elisson kilenc, Omar Ingi Magnusson nyolc gólt lőtt.

A két csapat 43. alkalommal találkozott egymással, 24 magyar győzelem és három döntetlen mellett ez volt a 16. izlandi siker.

Szövetségi kapitány: Rossz pillanatokban hibáztunk

A lefújás után Gulyás István szövetségi kapitány elmondta: az első félidőben a támadójáték rendben volt, de a védekezéssel nem voltak elégedettek, mert az ellenfél egy-egy elleni előnyszerzéseit nagyon nehezen kezelték. Hozzátette, a második felvonásban nem tudták számukra kedvezően átfordítani az eredményt, nagyon rossz pillanatokban hibáztak, pedig megvoltak a lehetőségeik, de nagyon sok gólt kaptak, köztük könnyű találatokat.

A szakvezető a játékosairól elmondta, mindannyian küzdöttek, többen sérüléssel vállalták a játékot, és ezúttal élvezték is a meccset.

„Izland nagyon jó csapat, a hiba pedig benne van a játékban, ma azonban több volt a kelleténél. Védekezésben sokat rontottunk, nem zártunk össze időben, nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, ez pedig elbizonytalanította a srácokat” - magyarázta Gulyás.

Hangsúlyozta, nagyon sajnálják, hogy kiestek a hazai rendezésű tornán, és nagyon remélik, hogy a csapat még sok szép élményt szerez a szurkolóknak.

„Nincs szégyenkezni valónk. Tudtuk, hogy nagyon kiegyenlített a csoportunk, apróságokon múlt a jobb szereplésünk, egyik játékosunkra sem haragudhatunk. Együtt értük el a jó eredményeket és együtt vagyunk most keserűbbek” - vélekedett.

Hozzáfűzte: azt a célkitűzésüket teljesítették, hogy átalakították és megfiatalították a keretet, vagyis elégedettek lehetnek az elmúlt két és fél évvel.

Lékai: Nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen

Lékai Máté szerint nem a támadásokon, inkább a védekezésen múlt a meccs.

A Telekom Veszprém irányítója elmondta: az északi szigetország csapata úgy védekezik, hogy az egyik hármas védője kilép, ezért a magyarok tudatosan a beálló Bánhidi Bencét igyekeztek megjátszani, hogy egy az egyben maradjon a védőjével, hiszen fizikális adottságai miatt neki könnyebb dolga van, és be tudja forgatni az ellenfelet.

„Nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen” - értékelt Lékai, aki ezúttal három gólt szerzett.
Az irányító emlékeztetett, hogy eddig egy meccs, az Izland-Portugália kivételével minden találkozó az utolsó percben, apróságokon dőlt el a budapesti B csoportban.

Bánhidi: Mindenből gólt kaptunk

A kontinensviadal előtt már derékbántalmakkal küzdő, a hollandok ellen bokasérülést szenvedő és Portugália ellen így hiányzó Bánhidi ezúttal a kezdőcsapatban kapott helyet, és hatszor volt eredményes annak ellenére, hogy - mint mondta - végigszenvedte a pályán töltött időt.
„A szívem azt diktálta, hogy a pályán a helyem, meg kellett próbálnom játszani. Szerencse, hogy van fogsorom, amit össze tudtam szorítani” - fejtette ki.

A Pick Szeged kézilabdázója úgy vélekedett, olyan helyzetekben hibáztak, amiket a videózások során már láttak, vagyis az ellenfél nem mutatott újdonságot.

„Mégis mindenből gólt kaptunk, eladtuk a labdát és fegyelmezetlenek voltunk, belementünk olyan hibákba, amikbe nem szabad. Illett volna kihasználnunk, hogy húszezer magyar nekünk drukkol. Ha a jövőben az ember visszagondol majd erre, fogja a fejét, hogy milyen lehetőséget szalasztottak el a magyar kézilabdázók” - vélekedett.

Bánhidi úgy látta, talán a 20-23 éves fiatalok nem tudták kezelni a magával ragadó hangulatot.

„A hibákból tanul az ember, abból kell felállni, innen nem lesz egyszerű. Nagy feladat vár most ránk, hogy ugyanazt az arcunkat mutassuk, mint az elmúlt két évben. Teljesen más kézilabdát láthatott a közönség tavaly és tavalyelőtt is, mint a hazai rendezésű Európa-bajnokságunkon” - hangsúlyozta.

Máthé: Nem úgy ment, ahogy kellett volna

Az ugyancsak csalódott Máthé Dominik kiemelte, úgy érkeztek a találkozóra, hogy megnyerik azt, és a szurkolók is mindent beleadtak.

„Mégsem ment úgy a játék ma, ahogyan kellett volna, nagyon sajnálom a hetest, az a végén sorsdöntő szituáció volt, de nem tudtam belőni” - fogalmazott a jobbátlövő, aki tíz kísérletből csak négy gólig jutott, és bevallása szerint védekezésben is többször hibázott. Elárulta, külön felhívták a figyelmét, hogy ne ünnepeljen annyit a gólok után, és oda is figyelt a visszafutásokra, hogy ne kapjanak lerohanásból gólokat.

„Sajnálom és nagyon szégyellem magamat. Köszönjük a szurkolóknak” - jegyezte meg a norvég Elverum játékosa.

Hanusz Egon elmondta, az utolsó néhány percből nem tudtak jól kijönni, a döntő szituációknál hibáztak, ez pedig megbosszulta magát.

„A szerencse sem volt ma velünk, hiszen amikor volt egy jó védekezésünk, a labda akkor is visszapattant hozzájuk. Amikor volt rá lehetőségünk, hogy ellépjünk több góllal és eldöntsük a mérkőzést a második félidő közepén, az sem sikerült” - nyilatkozta.

A spanyol játékvezetők meglehetősen hektikus, sokat kritizált produkciójáról csak annyit mondott a Stuttgart irányítója: egyértelmű, hogy voltak érdekes ítéletek, de nem foglalkoznak ezzel.

A magyar válogatott a 15. helyen zárta a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságot.

A hat csoport első két-két helyezettje a 12-es középdöntőbe jutott, a harmadikok közül pedig Szerbia és Csehország is a társházigazda előtt végzett. Ezzel a magyar együttes története legrosszabb pozíciójában zárt. Az eddigi legrosszabb szereplés a 2010-es és a 2018-as 14. helyezés volt. A kontinenstorna mezőnye 1994 és 2000 között 12, 2002 és 2018 között 16 csapatból állt, 2020 óta pedig 24 válogatott alkotja.
A csoportriválisok közül kedden este a holland válogatott harcolta ki a középdöntőbe jutást, miután szoros végjáték után egy góllal felülmúlta a portugál csapatot. A vesztes együttesben a Pick Szeged irányítója, Miguel Martins négyszer volt eredményes.
A magyar válogatottat csütörtökön 31-28-ra legyőző hollandok nem visznek pontot a középdöntőbe.

A pozsonyi D csoportban a tét nélküli zárómérkőzésen fehérorosz siker született Ausztria ellen. A Szeged osztrák balszélsője, Sebastian Frimmel öt gólt szerzett.

Eredmények, csoportkör, 3. (utolsó) forduló:
B csoport (Budapest):
Hollandia-Portugália 32-31 (17-13)
korábban:
Izland-Magyarország 31-30 (17-17)

A végeredmény: 1. Izland 6 pont, 2. Hollandia 4, 3. Magyarország 2, 4. Portugália 0

D csoport (Pozsony):
Fehéroroszország-Ausztria 29-26 (16-16)
korábban:
Németország-Lengyelország 30-23 (15-12)

A végeredmény: 1. Németország 6 pont, 2. Lengyelország 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Ausztria 0
    A csoportok első két helyezettje jutott tovább.

A középdöntő-csoportok állása:
I. csoport (Budapest):
1. Dánia 2 pont (30-21), 2. Franciaország 2 (27-22), 3. Izland 2 (29-28), 4. Hollandia 0 (28-29), 5. Horvátország 0 (22-27), 6. Montenegró 0 (21-30)

II. csoport (Pozsony):
1. Németország 2 pont (30-23), 2. Spanyolország 2 (32-28), 3. Orosz csapat 2 (23-22), 4. Norvégia 0 (22-23), 5. Svédország 0 (28-32), 6. Lengyelország 0 (23-30)

Kapcsolódó írásaink