Sport

Ha több góllal verjük Izlandot, nem kell számolgatni

Ma este dől el, hogy a budapesti csoportból a négy közül melyik két válogatott jut a középdöntőbe az Eb-n

Rendkívüli izgalmakat ígér a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek utolsó fordulója, amely előtt a 12 középdöntős helyből csak négy dőlt el.

Ha több góllal verjük Izlandot, nem kell számolgatni
Nemcsak kiválóan irányít, már tizenhárom gólt is dobott Lékai Máté az Eb-n
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A legegyszerűbb a helyzet a pozsonyi D csoportban, amelyben Németország és Lengyelország is megnyerte a második mérkőzését is, és már továbbjutott a nullapontos Ausztria és Fehéroroszország előtt. Az egyik legbonyolultabb a helyzet a magyar érdekeltségű B csoportban, amelyben a ma esti utolsó fordulóban dől el, hogy a négy válogatott közül melyik kettő jut tovább. Mert még a nulla ponttal negyedik portugálok is folyathatják, ha legalább két góllal legyőzik a hollandokat, csapatunk pedig kikap Izlandtól.

A két forduló után kétpontos együttesünknek a biztos továbbjutáshoz legalább két góllal kellene legyőznie az eddig veretlen izlandi válogatottat (18 óra, M4 Sport). Egygólos siker esetén az is kell a középdöntőbe kerüléshez, hogy a 20.30-kor kezdődő meccsen Hollandia ne nyerjen Portugália ellen. Ha a magyar–izlandi találkozó döntetlenre végződik, akkor Bodóéknak a portugál sikerért kell szurkolniuk este, ha viszont vereséggel, akkor csapatunk búcsúzik. A hollandok akkor folytathatják, ha legyőzik Portugáliát, és Magyarország nem veri meg Izlandot.

Az eddigi két mérkőzésen a legjobb teljesítményt az irányító Lékai Máté nyújtotta, aki 16 lövésből szerzett 13 találatával (81,2 százalék) negyedik az Eb-góllövő listáján, és csapatunkból a legtöbbet, 7,41 kilométert futott. A válogatott irányítója elárulta, ők is matekoztak, tudják, hogy minél több góllal nyernek, annál jobb az esélyük, ezért elsősorban saját magukra kell figyelniük, nem a másik meccsre.

„Mind a két izlandi meccset láttuk, mivel nagyon gyors a játékuk, sokkal gyorsabban kell visszarendeződnünk, mint a portugálok ellen. Nagyon fontosak lesznek támadásban az egy-egy elleni szituációk, a két kiváló izlandi kapusból pedig alaposan fel kell készülni” – mondta Lékai. Nagy László csapatvezető úgy értékelt, a portugálok ellen már felszabadultabban kézilabdázott a válogatott, de megint voltak olyan hibák támadásban és a védekezésben is, amelyeket Izland ellen nem szabad elkövetni.

A B csoport állása 2 forduló után: 1. Izland 4 pont, 2. Hollandia 2 (59–57), 3. Magyarország 2 (59–61), 4. Portugália 0.

Kapcsolódó írásaink