Sport

Djokovicsot kiutasították Ausztráliából

Novak Djokovics – magyar idő szerint – tegnap délután felült egy Dubajba induló gépre, s elhagyta Ausztráliát. Lehet, hogy legalább három évre, hiszen a mostani döntés értelmében alapesetben addig nem kaphat újra vízumot. Mindenesetre az biztos, hogy a tíznapos saga véget ért, az első számú kiemelt nem indul ma az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesében.

Djokovicsot kiutasították Ausztráliából
Nem volt könnyű dolguk a Djokovics-képre vágyó fotósoknak
Fotó: AFP/Tania Lee

Djokovicsot kitoloncolták Ausztráliából, miután elveszítette az országban maradás iránti utolsó kérelmét. A bírák elutasították a 34 éves, oltatlan teniszcsillag fellebbezését, miután a kormány „egészségre és rendre” hivatkozva törölte korábban kiadott vízumát.

A szerb éljátékos, mint mondta, rendkívül csalódott, de elfogadja a döntést. (Amúgy mást nem is tehet, nem maradt más fellebbezési fóruma.)

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök üdvözölte „azt a döntést, hogy megőrizzük határainkat, és megőrizzük az ausztrálok biztonságát”. Az ügy részleteit nagy terjedelemben tárgyalta a világsajtó, követtük itt, a Magyar Hírlap hasábjain is, ezért talán elég csak a főbb állomásokat újra felidézni.

Djokovics korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felvetődött annak gyanúja, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is.

Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és vi­deók alapján a Monacóban élő teniszező az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön. Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter a procedúra során elismerte, hogy „csekély a teniszezőtől kiinduló fertőzési kockázat”, ugyanakkor azzal érvelt, hogy a játékos belépése a pandémiás szabályok be nem tartásához vezethet a lakosság körében, oltásellenes hangulatot kelthet, és akár zavargásokhoz is vezethet.

Tegnap a háromtagú bírói testület előtt tartott utolsó tárgyaláson Djokovics védelme sikertelenül érvelt azzal, hogy a kormány által megjelölt indokok „érvénytelenek és logikátlanok”. James Allsop főbíró szerint a szövetségi bíróság döntése a miniszter döntésének jogszerűségén alapult, nem pedig azon, hogy helyes-e a döntés. Hozzátette: az ítélet indoklását a következő napokban hozzák nyilvánosságra. A BBC emlékeztetett arra, hogy a kitoloncolási határozatok általában három évre szóló tilalmat tartalmaznak az Ausztráliába való visszatérésre, bár ettől, bizonyos körülmények között, el lehet tekinteni.

Mivel Djokovics nem lép pályára ma, (kicsit) változott a férfi egyes sorsolása. A versenyszabályzat szerint egy „szerencsés vesztes” – aki a selejtező utolsó körében veszített – léphet a helyére. Ennek alapján a világranglista 150. helyén álló olasz Salvatore Caruso játszik majd „helyette” a szerb Mio­mir Kecmanovics ellen.

Nehéz sorsolást kaptak a magyarok

Nem csak Novak Djokovics hiányzása miatt mondható, hogy foghíjas lesz a mezőny a ma kezdődő főtáblás egyéni versenyeken, az ausztrál nyílt bajnokságon. A férfiaknál a szerb éljátékoson kívül Roger Federer és Dominic Thiem sem indul, Rafael Nadal hosszú kihagyás után tér vissza. A tegnapi történések után Danyiil Medvegyev a legelőkelőbben rangsorolt induló. Az orosz játékos mellett Alexander Zverev talán a legnagyobb favorit. A nőknél a címvédő Oszaka Naomi messze jár tavalyi önmagától, Serena és Venus Williams nem indul. A favorit Ashleigh Barty, de jók az oddsai Garbine Muguruzának és Simona Halepnek is.

Nagy kérdés, mire megy a US Opent megnyerő Emma Raducanu. A magyarok közül Babos Tímea nem utazott ki a selejtezőre, Bondár Anna és Udvardy Panna ugyanakkor az első Grand Slam-főtáblájának vág neki. Előbbi a 22. helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával, míg utóbbi a kétszeres melbourne-i bajnok fehérorosz Viktorija Azarenkával kezd. A férfiaknál a világranglistán 38. Fucsovics Márton élete ötödik AO-főtáblájára készülhet. Első ellenfele a szerb Dusan Lajovics (43.) lesz. A magyar éljátékos párosban az amerikai Tommy Paul oldalán indul.
(RR)

Kapcsolódó írásaink

Visszavonták Novak Djokovic vízumát

ĀA világelső teniszező fellebbez a döntés ellen - A sportolót kiutasíthatják Ausztráliából és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen