Sport

Az ászt egyelőre a miniszter üti

Még mindig nem dőlt el Novak Djokovics ügye, de az kétségtelen, hogy vesztésre áll. Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a szerb teniszező vízumát, ami azzal jár, hogy a 34 éves sportolót kiutasíthatják az országból, ebből következően pedig nem indulhat a hétfőn kezdődő Australian Openen, ahol egyébként ő a férfi egyes címvédője.

Hawke egészségügyi és közrendi okokkal, valamint a közérdekkel indokolta döntését, jelezve, hogy „a Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben”. Novak Djokovics ügyét lassan tíz napja követi részletesen a világsajtó, s ahogy egyre több részlet derül ki, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá: Alex Hawke az egyetlen lehetséges jó döntést hozta a visszavonással.

Mindazonáltal Djokovics az elmúlt napokban edzett, és készült első mérkőzésére. Péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovics ügyvédeit, akik fellebbeztek Hawke döntése ellen. A jogászok azzal (is) érveltek, hogy az állami bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már Djokovics számára kedvező ítéletet hozott, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

A következő lépésként vasárnap reggel a teniszezőnek a bevándorlási hatóság előtt kell megjelennie meghallgatásra, majd 10 és 14 óra között felkészülhet ügyvédeivel az utána következő bírósági meghallgatásra. Egy azt követő pozitív döntés esetén mégis elindulhat az Australian Openen.

Kapcsolódó írásaink

Visszavonták Novak Djokovic vízumát

ĀA világelső teniszező fellebbez a döntés ellen - A sportolót kiutasíthatják Ausztráliából és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen