Sport

Nagy László: Ha holnaputánig játszottunk volna, akkor sem nyerünk

Nagy László csapatvezető pénteken úgy fogalmazott, a magyar férfi kézilabda-válogatott annyira a valós tudása alatt teljesített, hogy ha holnaputánig játszik, akkor sem győzte volna le Hollandiát a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

Nagy László: Ha holnaputánig játszottunk volna, akkor sem nyerünk
Nagy László csapatvezető: Mindenki csalódott, kritikus és önkritikus. Csalódást okoztunk a szurkolóinknak és saját magunkat is
Fotó: MH

„Mindenki csalódott, kritikus és önkritikus. Csalódást okoztunk a szurkolóinknak és saját magunkat is. Nem így terveztük, de ha holnaputánig játszottuk volna, akkor sem nyerünk, annyira a tudásunk alatt játszottunk, a taktikai utasításokat nem betartva” - értékelte a csütörtöki, budapesti találkozót a válogatott online sajtóbeszélgetésén Nagy László.

A magyarok nagy meglepetésre egyszer sem vezettek a 31-28-ra elveszített meccsen, amely az első tétmérkőzés volt az MVM Dome-ban. A magyar szövetség alelnöke felidézte, hogy igyekeztek cserékkel forgatni a csapatot, és bár két időkérési lehetőséget is kihasználatlanul hagytak, meglátása szerint nem ez okozta a vesztüket.

Mint elmondta, akkor - a második félidőben - éppen olyan periódusban volt a csapat, hogy fel tudott zárkózni, a szakmai stáb pedig nem akarta megakasztani a lendületet, mivel felállt védőfal ellen jobban szenvedett a válogatott.

„Bízom benne, hogy ha vereség árán is, de átestünk a tűzkeresztségen. A múltat magunk mögött kell hagynunk és lelket kell öntenünk a játékosokba. Ahogy telnek az órák, egyre inkább kezdenek megnyugodni és felszabadulttá válni” - nyilatkozta Nagy, aki szerint szakmailag láttak jó dolgokat is a vesztes meccsen.

Hangsúlyozta, maximálisan bíznak a csapatban és az elképzeléseikben, amiket közösen szeretnének megvalósítani. A korábban elhangzott célkitűzést - a legjobb nyolc közé kerülést - nem fogalmazzák át a botlás hatására, vasárnap Portugáliát, kedden pedig Izlandot továbbra is szeretnék legyőzni.

„A csapat sokszor megmutatta már a szebb, versenyképesebb arcát. Megyünk tovább a kitűzött célok felé” - szögezte le a korábbi világklasszis jobbátlövő.

A magyarok december közepe óta Telkiben, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjának tornatermében készülnek, a csütörtöki mérkőzés előtt egyszer sem edzettek a 20 ezres befogadóképességű, hatalmas légterű MVM Dome-ban.

„Ezt nem látom problémának, nem ezen múlt a mérkőzés végkimenetele. Azért döntöttünk így, hogy a sok utazás helyett többet tudjanak pihenni a játékosok” - mondta Nagy László, aki hozzátette, nem változtatják meg a programjukat, a továbbiakban is Telkiben készülnek.

Gulyás István szövetségi kapitány elárulta, a szakmai stáb tagjai a meccs közben némileg tehetetlennek érezték magukat a kispadon, mert több dolgot megpróbáltak, mégsem sikerült belenyúlniuk a meccs alakulásába és megnyugtatniuk a játékosokat.

„Ez a megfelelési kényszer és görcsösség eltartott a végéig, ebbe roppant bele a csapat. A kézilabdában létező összes bakit és hibát elkövettük, taktikai hibákat is” - nyilatkozta a szakvezető.

Felidézte, hogy tartott az első mérkőzés varázsától, a hollandoktól viszont semmi mást nem láttak, mint amire készültek, vagyis nagyon gyorsan vitték fel a labdát, és egy az egy ellen is gyorsan játszottak.

„Tudtuk, hogy az első meccs nagyon nehéz lesz. Sajnos teljesen lefagyott a társaság és ötlettelenül kézilabdázott. Bízunk benne, hogy ez a fajta feszültség enyhül, a játékosok feloldódnak, tudják kezelni a helyzetet, és sokkal jobb mérkőzés lesz a következő kettő” - magyarázta Gulyás István.

Bánhidi Bence bokaszalag-sérüléséről elhangzott, hogy a Pick Szeged beállója kezelés és vizsgálatok alatt áll, egyelőre nem lehet megmondani, hogy játszhat-e vasárnap, de kockáztatni nem fogják a szerepeltetését.

Vasárnap a Portugália, majd kedden az Izland elleni találkozó is 18 órakor kezdődik az MVM Dome-ban. A középdöntőbe az első két helyezett kerül, és magával viszi a másik továbbjutó elleni eredményét.

Ancsin: Az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése volt

A jobbátlövő Ancsin Gábor szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott számára az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése volt a csütörtöki, amelyen nagy meglepetésre 31-28-ra kikapott Hollandiától a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

„Borzalmasan rossz napja volt az egész csapatnak védekezésben és támadásban is. Nem működtünk csapatként és bár küzdöttünk, hajtottunk, de bután csináltuk. Az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése volt, a lehető legrosszabbkor” - mondta a Tatabánya átlövője a válogatott pénteki online sajtóbeszélgetésén.

Hozzátette: nem tudták végrehajtani, amit a szakmai stáb kért tőlük, de még nem tisztázódott, hogy miért. Mint elmondta, leírhatatlan volt a hangulat a szinte telt házas MVM Dome-ban, elképesztően nagy élmény volt pályára lépni, de nem gondolja, hogy a 20 ezer ember miatti nyomás fogott ki rajtuk.

„Nem is tudom, hány mérkőzésenként van ilyen, hogy egy csapatnak nem jön össze semmi” - jegyezte meg a 125-szörös válogatott Ancsin.

Mint elmondta, a történetük második Európa-bajnokságán szereplő hollandok nagyon kellemetlen csapatot alkotnak, játékosai nagyon gyorsak, teljesen más stílusban kézilabdáznak, mint a magyarok, de ezekre készültek is.

„Amint nagy nehezen össze tudtunk hozni egy gólt, könyörtelenül ránk rohantak és sokszor nem tudtunk visszarendeződni. Védekezésben apróságok hiányoztak, a hollandok gyakran a passzív jelzésig támadtak és szinte mindig találtak egy rést, egy lehetőséget” - elemezte a játékot az átlövő.

Hangsúlyozta, nagyon csalódottak voltak, de megbeszélték, hogy gyorsan túl kell tenniük magukat a történteken, mert bár nagy pofont kaptak, ez ébresztő jelleggel akár jókor is jöhet a későbbiekre nézve.

„Ha ilyen rossz játékkal is közel voltunk hozzájuk, akkor bízhatunk abban, hogy jön a papírforma, és több meglepetést nem fognak okozni. Persze, nekünk kár lenne erre figyelnünk” - szögezte le Ancsin. Hozzáfűzte, inkább a saját játékukra kell összpontosítaniuk.

A magyar együttes vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától Izlanddal találkozik a budapesti B csoportban. A középdöntőbe az első két helyezett kerül és magával viszi a másik továbbjutó elleni eredményét.

Hanusz Egon elárulta, hihetetlenül nagy élmény volt mindenkinek a csütörtök esti hangulat, hiszen egy magyar kézilabdázó életében ritkaság, hogy ennyi néző előtt játszhat. Megjegyezte, ennek pluszt kellett volna jelentenie, nem nyomást, de akkor sem tudták átlépni a saját árnyékukat, amikor adódott lehetőségük a felzárkózásra vagy az egyenlítésre.

A hollandokról elmondta, semmi meglepőt nem produkáltak, de kellemetlen ellenfélnek bizonyultak, amely jó kézilabdát játszik. Egyelőre megjósolhatatlannak tartja, hogy szereznek-e még pontokat a hollandok, mert szerinte sokat kivett belőlük az első mérkőzés, ugyanis kevés cserével játszottak.

„Nem így terveztük az első mérkőzésünket a hazai Európa-bajnokságon, de sajnos így alakult. Mindenki nehezen tudott elaludni, sokat agyalt a meccsen, de megbeszéltük, hogy ami megtörtént, azon már nem tudunk változtatni, ezért gyorsan rendeznünk kell a gondolatainkat” - nyilatkozta a német TVB Stuttgart irányítója.

Szerinte pénteken a reggelinél már némileg jobb volt a hangulat, megpróbálnak csapatként átlendülni a történteken, igyekeznek a következő meccsre összpontosítani, azon pedig az első másodperctől tökéletesen koncentrálni és betartani, amit a szakmai stáb kér tőlük.

„Fontos, hogy élvezzük a játékot, mert ha görcsölünk, abból semmi jó nem sül ki, ezt már láthattuk” - közölte Hanusz, aki egy gólt lőtt csütörtökön.

A magyar együttes az előző Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában aranyérmes lett, az idei kontinenstornán pedig a legjobb nyolc közé kerülés a célja.

Kapcsolódó írásaink