Sport

A csehek a komoly szurkolói támogatás dacára iscsak megnehezítették a spanyolok győzelmét

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

Látványos, de nehezen értelmezhető, rockos megnyitó ünnepséggel kezdődött a 15., magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság.

A csehek a komoly szurkolói támogatás dacára iscsak megnehezítették a spanyolok győzelmét
Ünnepélyes megnyitó húszezer néző előtt az új népligeti arénában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Húszezer szurkoló előtt Vastag Csaba énekelte angolul az Európa-bajnokság hivatalos dalát az új népligeti arénában. Amint az várható volt, a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolhatja a válogatottak eredményességét. A montenegrói válogatott már tartalékosan és Zoran Roganovics szövetségi kapitány nélkül érkezett Debrecenbe, ahol újabb három játékosuk tesztje lett pozitív, ezért a többi csapattól távol, egy másik szállóba költöztek be.

A pozsonyi csoportban szereplő lengyeleknél az érkezés után öt kézilabdázó bukott el a covidteszten. Éppen ezért érthető a szegedi csoportban szereplő franciák felháborodása, akik azt kifogásolták, hogy olyan szállodában laknak, ahol nem tartják be a járványügyi szabályokat: a többi vendég maszk nélkül járkál. A nyitónapon a 24 csapatból 18 lépett pályára Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pozsonyban és Kassán. A csehek szinte hazai pályán játszhattak a spanyolok ellen Pozsonyban. Jó kezdés után a címvédő spanyol válogatott fordított, és a félidei 14–11-es vezetés után 28–26-ra győzött. A szlovén csapat 27–25-re nyert Észak-Macedónia ellen Debrecenben. A

szerb válogatott magabiztosan győzött (31–23) az ukránok ellen Szegeden. Az oroszok szoros mérkőzést játszottak a litvánokkal (29–27) Kassán. A magyar válogatott minden játékosa egészségesen lépett pályára Budapesten, Európa legújabb csarnokában a holland csapat ellen. A mérkőzés – Orbán Viktor miniszterelnök jelenlété-ben – lapzártánk után fejeződött be.

Kapcsolódó írásaink