Sport

Történelmietlen történet: legyőzhetők a Fáraók

Gólszegény, kínosan gyenge mérkőzésekkel kezdődött az Afrikai Nemzetek Kupája, de az egyenes kiesési szakaszban még javulhat a játék

Nagy valószínűséggel a KFT együttes a mostani tornát látva nem venné rá magát arra, hogy korszakos slágerének örökbecsű, Imádlak, Afrika! sorát papírra vesse. A Kamerunban zajló kontinensbajnokság első három napjának meccsei alapján aligha szeretett bele bárki is az afrikai futballba.

Történelmietlen történet: legyőzhetők a Fáraók
A szenegáli Sadio Mané hiába kísérletezett, gólt csak tizenegyesből szerzett
Fotó: AFP/Pius Utomi Ekpei

Alkalmasint szubjektív, de nehezen vitatható ítélet ez. Kevés a gól, néhány csapat már annak is örült, hogy ki tudott állni a koronavírusos fertőzések miatt, és mindegyikben ott a bizonytalanság, mikor, kit dönt le a lábáról a vírus, marad-e egyáltalán elég hadra fogható ember. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség, francia rövidítése alapján a CAF igyekszik úrrá lenni a helyzeten, és a lehető legenyhébb szabályokat hozta annak érdekében, hogy végig lehessen játszani a tornát.

A zárást halasztani nem lehet – az európai légiósokat vissza kell engedni a klubjukhoz –, a menetrend pedig szoros az első és az utolsó nap közötti halasztgatásokhoz, és főleg ebben az esetben egy- vagy kétnapos csúsztatás mit sem ér. A szövetség regulája szerint játszani kell, ameddig egy csapatnak a huszonnyolcas keretből maradt tizenegy játékosa, még az a feltétel, hogy a pályára küldött játékosok között kapus is legyen. Elég egy mezváltással átképzett hálóőr.

Ilyen kondíciók mellett nehéz esélyekről beszélni, vagy azt vizsgálni, hogyan rajtoltak a favoritok. Az eddigiek azt mutatják, hogy mindenki számára az alapcél a csoportszakasz túlélése, a torna majd az egyenes kieséses szakaszban kezdődik igazán, oda pedig a huszonnégy indulóból tizenhat eljut.

Az első hét mérkőzésen pályára lépett tizennégy csapatból mindössze egy, a házigazda kameruni szerzett legalább két gólt, de még az előző évtizedben több megszakítással bár, ám hosszú éveken keresztül Romániában, például Kolozsváron is dolgozó, portugál Toni Conceicao együttese sem szolgált rá becenevére, a Szelídíthetetlen Oroszlánokra.

Nyert még a favoritok közül Sadio Mané a 97. percben rúgott tizenegyesgóljával Szenegál (1–0-ra Burkina Faso ellen), valamint Marokkó (ugyancsak 1–0-ra a rossz napot kifogó ghánaiak ellen). Az Atlas Oroszlánjai között ott volt Samy Mmaee, a Ferencváros középhátvédje is. A címvédő Algéria viszont, soraiban a Manchester City sztárjával, Rijad Mahrezzel nem bírt Sierra Leone gárdájával (0–0).

A keddi rangadót Garouában, a nyolcszázezres városban vívta az összesen tíz győzelmet arató Egyiptom és Nigéria. Nem tört meg a rossz sorozat, nagyon kevés gól esett itt is, az egyetlent Kelechi Iheanacho, a Leicester City csatára lőtte, így a Szuper Sasok legyőzték a Fáraókat. Mohamed Szalah, a Liverpool sztárja is játszott az egyiptomiaknál, de nem talált a kapuba. Csapata 2004 (!) óta először veszített el csoportmérkőzést az Afrikai Nemzetek Kupáján.

Kapcsolódó írásaink