Sport

Mbappé százötven gólos a PSG-ben

A Paris Saint-Germain számára nem indult jól a 2022-es esztendő, tekintve, hogy több kulcsjátékos, köztük Lionel Messi is elkapta a koronavírust.

A csapat emiatt rendkívül tartalékosan állt ki a Francia Kupában a legjobb 16 közé jutásért vívott mérkőzésre, de nyilvánvalóan csak idő kérdése volt, mikor kerül előnybe a negyedik ligás (National 2) Vannes ellen. Végül 4–0-ra nyert, nem nagy bravúr, a Paris Saint-Germain az elmúlt huszonegy kiírásból hússzor bejutott a nyolcaddöntőbe.

Mauricio Pochettino olyan játékosokat vetett be, mint Colin Dagba, Xavi Quintin Simons, Edouard Michut vagy csereként Eric Ebimbe, a tizenhat éves El Chadaille Bitshiabu és a tizenhét éves Ismael Gharbi, hatuk közül a többség most először játszott tétmérkőzést az első csapatban. A vártnál nehezebben alakult a mérkőzés, Presnel Kimpembe szerzett egy gólt, ami amúgy tényleg csodaszámba ment, a 203. hivatalos meccsét játszotta a PSG-ben, s mindössze másodszor talált a kapuba.

De mielőtt az ellenfél nagyon belelkesedhetett volna, Kylian Mbappé kézbe vette az irányítást. A második félidőben rúgott egy mesterhármast, ami, persze, önmagában még nem lenne nagy szám egy negyedik ligás gárda ellen. De a „számok”! Kylian Mbappé, aki nagyjából két hete ünnepelte a 23. születésnapját, megszerezte profi pályafutása kétszázadik gólját. Ezek közül 149-et a PSG színeiben, 27-et még az AS Monaco játékosaként, 24-et pedig a francia válogatottban ért el. Aztán a kétszázegyediket is, így másfél száz gólnál tart a Paris Saint-Germainben.

Máris harmadik a klub örökranglistáján, csupán Edinson Cavani (200) és Zlatan Ibrahimovic (156) előzi meg. A svéd szupersztárt alighanem még február végéig megelőzi, az urugua­yit ellenben csak akkor éri be, ha marad még legalább egy teljes szezonra, vagyis nem szerződik el a nyáron a Real Madridhoz.

Az elmúlt egy hónapban minden mérkőzésén legalább két gólt szerzett, igaz „csak” négy mérkőzésen játszott. Mindenesetre rendkívüli teljesítményt jelentene, hogy valaki 24 évesen egy európai topklub történetének legeredményesebb játékosa legyen.

Kapcsolódó írásaink