Sport

Másodszor a trónon Peter Wright

Izgalmas fináléban a skót Peter Wright 7–5-re legyőzte az angol Michael Smith-t a londoni Alexandra Palace-ban rendezett darts-világbajnokságon, s második győzelmét ünnepelhette.

Másodszor a trónon Peter Wright
Nehéz lenne eldönteni, hogy a darts skót szupersztárjának a tudása vagy a külseje különlegesebb
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A mackós termetű, szakállas, 31 éves Michael Smith úgy sírt a második elveszített döntője után, mint egy kisgyerek. Érthetően nehezen tudta feldolgozni, hogy bár 2–0-ás hátrányból sikerült kiegyenlítenie a remekül kezdő Peter Wright ellen, de 5–4-es vezetésnél, 2–0-ás előny után elveszítette a szettet, s így 6–4 helyett 5–5 lett az állás. Ez láthatólag megzavarta a skót versenyzőt, ezt Wright pedig kihasználta, 7–5-re megnyerte e finálét, 2020 után másodszor is elhódította a világbajnoki címet.

„El sem akarom hinni, hogy másodszorra is sikerült – nyilatkozta a piros »tarajú« Wright – Jó kezdés után nem játszottam jól, de aztán sikerült javítanom. Két éve azt mondták, hogy szerencsés voltam, mert azt Michael van Gerwent győztem le, aki akkor nem volt jó formában. Most viszont mindenkinek bebizonyíthatom, hogy borzalmasan játszva is tudok nyerni.”

A 2019 után a második vb-döntőjét is elveszítő Smith két csúcsot is megdöntött: a fináléban 24-szer is a maximális 180 pontot dobta három tripla húszassal, az egész vb-n pedig 83-szor dobott 180 pontot, ami szintén rekord. Az eddigi legjobb teljesítmény a kétszeres világbajnok, szintén skót Gary Andersoné volt, aki a 2017-es vb-n 71-szer teljesített maximális pontszámú kört.

„Peter fantasztikusan teljesített, tanulhatok tőle. Az első döntőben három, most öt szettet nyertem, harmadikra sikerülni fog. Lehet, valami szörnyűséget követtem el az előző életemben, mert fejben veszítettem. Most rossz éjszakám lesz, de biztosan visszatérek, és készülök a következő világbajnokságra” – mondta szomorúan Smith, aki 200 ezer fonttal vigasztalódhatott, míg Wright 500 ezret kapott győzelméért. Lesz miből költenie fodrászra…

Kapcsolódó írásaink