Sport

Önkritikát gyakorolt Kulcsár Krisztián

Megvonta a bizalmat az elnöktől a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése

A rendkívüli közgyűlésen a 43 voksoló tagból 24 nemmel szavazott arra kérdésre, hogy „Egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?” Az elnök tudomásul vette a tagság véleményét, és január 31-vel lemond a tisztségéről.

Önkritikát  gyakorolt Kulcsár Krisztián
Fotó: MH/Purger Tamás

Kulcsár Krisztián a rendkívül közgyűlésen elmondta, sajnálja, hogy az év végén nem a magyar sport sikereit ünneplik, de miután az elnökség többsége ellene fordult, kénytelen volt bizalmi szavazást kérni a munkája folytatásához. „Az elmúlt időszakban igaztalan kampány zajlott ellenem, amire nem válaszoltam, mert nem akartam bekapcsolódni a sárdobálásba. A hallgatásom nem volt képes lecsendesíteni az indulatokat. Elismerem hibáztam, különben nem lennénk most itt. Nem fogadtam el azt a javaslatot, hogy mondjak le, mert a vádak beismerését jelentette volna. Úgy gondoltam, az a kulturált megoldás a részemről, ha a bizalmatlansággal kapcsolatban annak a tagságnak a véleményét kérem ki, amely megválasztott, majd elfogadta a MOB alapszabályának módosítását”– hangsúlyozta az elnök.

A bizalmatlansági szavazáson a jelenlévő 43 MOB-tag közül 24-en voksoltak arra, hogy a MOB elnöke távozzon, 18-an arra, hogy maradjon, egy szavazat érvénytelen volt. „Tudomásul veszem a tagság véleményét, és január 31-vel távozom, a pekingi téli olimpiára már nem utazom el” – mondta Kulcsár, aki később a voksolás eredményét azzal magyarázta: „Az átalakulási folyamat útját nem magyaráztuk el, ezzel táptalajt adtam a támadásoknak, aminek ez lett a vége. Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna.”

A MOB tiszteletbeli elnöke, Schmitt Pál kérdésünkre elmondta: „Ezzel ez az ügy lezárult, és már a következő feladatokra, például a téli olimpiára kell összpontosítanunk. A vitatott alapszabályt pedig úgy kell módosítani, hogy az ne gyengítse, hanem erősítse az olimpiai mozgalmat.” Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az úszószövetség küldötteként vett részt a közgyűlésen, amely után elmondta: „Ez az esemény is bizonyította, hazánkban a sportban is demokrácia van. A sportállamtitkárság feladata minden segítséget megadni ahhoz, hogy sportolóink zavartalanul készülhessenek a téli
olimpiára, és ott eredményesen szerepeljenek.”

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Vékássy Bálint, a MOB főtitkára elmondta, az új elnök megválasztására több forgatókönyv van. Az alapszabály szerint február 15-ig kell összehívni az elnökválasztó közgyűlést, de a pekingi olimpia miatt a szervezet érdeke, hogy ez korábban legyen. A döntés az elnökség kezében van, amely legközelebb január 12-én ülésezik.

Sajtóértesülések szerint Kulcsár Krisztián utódja Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakos, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke lehet, aki felvetésünkre elmondta: „Már korábban is felmerült a nevem az elnöki tisztségre pályázók között. Eredetileg úgy gondoltam, hogy 2024-ben kandidálok is, de most változott az időpont. Még nem döntöttem, a jelentkezésemet jelentősen befolyásolja majd, hogy milyen lesz a támogatásom. Társadalmi elnök lennék, úgy mint például Schmitt Pál volt, mert szerintem jó, ha a MOB-vezetőnek van állása.”
(SM)

Kapcsolódó írásaink