Sport

Még Mohamed Szalah sem hibátlan végrehajtó

Hat ponttal vezet a Manchester City a bajnokság félidejében

A szezon során még soha nem volt ilyen nagy a Manchester City előnye a közvetlen riválisokkal szemben, mint most, féltávnál az angol labdarúgó bajnokságban. Pep Guardiola együttese hat ponttal vezet a kedd este váratlan vereséget szenvedő Liverpool FC-vel és a Chelsea-vel szemben is.

Még Mohamed Szalah sem hibátlan végrehajtó
Tizenöt sikeres büntető után Szalah tizenegyest rontott
Fotó: AFP/Lindsey Parnaby

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője nagyon tömören és velősen összefoglalta véleményét a Leicester elleni 1–0-s vereség után: „Nagyon rosszul játszottunk.” Aki látta a mérkőzést, annak eszébe sem jutna vitatkozni vele… A két csapat egyébként hat nappal korábban, a Ligakupa-sorozatban már találkozott, a Leicester ugyan vezetett 2–0-ra és 3–1-re is az Anfield Roadon, de a Pool 3–3 után tizenegyesekkel továbbjutott. Tegyük azért hozzá: két-három alapembert leszámítva a Vörösök a B-csapatukkal játszottak.

Leicesterben már nem, ezért is meglepetés az eredmény. Meg az, hogy Mohamed Szalah kihagyott egy tizenegyest. Vele ilyesmi nagyon régen nem fordult elő, 2017 októbere óta mind a tizenöt, Premier League-mérkőzésen rúgott büntetőjét értékesítette. Most hibázott.

A Liverpool egyébként 2021-ben az első és az utolsó idegenbeli mérkőzésén sem szerzett gólt – ez azért meglepő, mert a kettő között viszont mind a 28 alkalommal a kapuba találtak játékosai, nem is kevésszer, 75 gólt elérve. Ugyanakkor kétségtelen, hogy kicsit gödörbe került a csapat, a legutóbbi három mérkőzésén nem tudott nyerni a rendes játékidőben, és a legutóbbi három bajnokiján kivétel nélkül hátrányba került.

Jürgen Klopp együttese nehéz időszaknak néz elébe, mert három játékosa, Mohamed Szalah, Sadio Mané és Naby Keita is utazik januárban az Afrika-kupára. Azt sikerült elérnie a klubnak, hogy a trió a Chelsea elleni, a mostani helyzetben különösen fontos bajnoki mérkőzésen, január 2-án, a Stamford Bridge-en még játszhasson. Utána ellenben utaznak, és válogatottjuk (Szalah egyiptomi, Mané szenegáli, Keita guineai) szereplésétől függ, meddig kell maradniuk. Természetesen igaz ez a Chelsea szenegáli válogatott kapusára, Édouard Mendyre is, aki ugyancsak szerepelhet a rangadón. A Premier League klubjai összesen 21 játékost kénytelenek elengedni a kameruni tornára, amelyet eredetileg az idei Európa-bajnoksággal és a Copa Américával párhuzamos időpontban rendeztek volna, ám aztán 2022 januárjára és februárjára halasztották.

Premier League, 20. forduló. Crystal Palace–Norwich 3–0, Southampton–Tottenham 1–1, Watford–West Ham United 1–4, Leicester–Liverpool 1–0, Arsenal–Wolverhampton és Leeds United–Aston Villa elhalasztva. Chelsea–Brighton, Brentford–Manchester City lapzárta után ért véget.
Az élcsoport: 1. Manchester City 47 pont (19), 2. Liverpool 41 (19), 3. Chelsea 41 (19), 4. Arsenal 35 (19)

Kapcsolódó írásaink