Sport

Fő a bizalom

Se elnökségi ülés, se lemondás – nehéz helyzetben a MOB

Elmaradt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kedd délelőttre összehívott elnökségi ülése, mivel a 14 tagból kilenc írásban közölte, hogy azon nem vesz részt.

Már december 20-án felszólították Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét, hogy mondjon le. A nyilvánosságra került levélben többek közt ez áll: „A MOB drasztikusan csökkentett létszámú közgyűlésének új összetételét nem sikerült megnyugtató módon időben kialakítani. A jelenlegi működés veszélyezteti a magyar sport jövőbeli sikerességét, valamint a mindenki által tisztelt és szeretett hagyományait. Mindezekhez, megítélésünk szerint, a MOB elnökének vezetési stílusa vezetett. Elvesztettük a bizalmunkat a jelenlegi elnökben, ezért közösen kérjük Kulcsár Krisztián elnök urat, hogy azonnali hatállyal mondjon le a tisztségéről.”

A felszólításra Kulcsár nem reagált, de informá­ciónk szerint lemondásra sem készül, megvárja a holnapi rendkívüli közgyűlést, ahol a jelenleg 55 fős tagság szavaz titkosan arról, maradjon-e elnök. A tagság véleményét befolyásolhatja, hogy a hatalmi harc közben kiderült, az elnökség tavaly megszavazta, hogy az elnök fizetését havi 1,2 millióról 2,6 millióra emeljék fel, igaz, utána a 3,9 milliós jutalom kifizetésének szabályossága kérdésessé vált.

A bizalmi szavazás miatt a Kulcsár által sebtében összehívott közgyűlésen a tét elsősorban az elnöki tisztség, amelyet ha elveszít Kulcsár, csökken az esélye annak is, hogy ő lehessen az utódja a jövőre nyolcvanéves Schmitt Pálnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

Kapcsolódó írásaink

Az elnökség az elnök ellen fordult

ĀEgy sportsikerekben gazdag év rendhagyóan zárul a Magyar Olimpiai Bizottságban: a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen a tagok arról szavaznak, hogy Kulcsár Krisztián maradjon-e továbbra is az elnök…

Megerősödhet vagy bele is bukhat az elnök

ĀFinoman fogalmazva is feszült a helyzet a Magyar Olimpiai Bizottságban, ezt érzékelve Kulcsár Krisztián elnök javaslatára rendkívüli közgyűlést tartanak jövő csütörtökön, amelyen bizalmi szavazást tartanak a sportvezetőről