Sport

Arattak az olimpiai érmesek

A teniszező Fucsovics Mártont kilencedszer, Bondár Annát először választották az év legjobbjának

Ötvenhét éve a Magyar Távirati Iroda felkérésére a hazai szövetségek az idény végén kiválasztják sportáguk legjobbjait.

Arattak az olimpiai érmesek
Az olimpián arany- és ezüstérmes Milák Kristóf harmadszor lett első
Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand

A többszörös győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 18. elsőségével, míg a tokiói olimpián ezüstérmes vitorlázó, Berecz Zsombor és a birkózó Sastin Marianna 11. alkalommal, az asztaliteniszező Póta Georgina és a curlinges Szekeres Ildikó tizedszer, a szintén vitorlázó Érdi Mária, a súlyemelő Nagy Péter és a teniszező Fucsovics Márton egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak.

A tokiói aranyérmesek közül a kajakos Csipes Tamara, Kopasz Bálint, a birkózó Lőrincz Tamás, az úszó Milák Kristóf és a vívó Szilágyi Áron végzett az élen sportágában. Sok az „újonc” a győztesek közül, például atlétikában először végzett az élen a gátfutó Szűcs Valdó és a többpróbázó Krizsán Xénia, a teniszező Bondár Anna pedig megszakította Babos Tímea 2012 óta tartó egyeduralmát.

Rendhagyó, hogy a sportlövőknél a paralimpián bronzérmes Dávid Krisztina érdemelte ki az év legjobbja címet. A labdarúgásban az a Schäfer András lett az első, aki legtöbbször csak be- vagy lecserélték a válogatottban, viszont az Európa-bajnokságon gólt lőtt a németeknek. A legeredményesebb hazai klubok közül az MTK nyolc, a Vasas hét, a Budapesti Honvéd hat, az Újpest és a Haladás pedig négy-négy elsőséget szerzett.