Sport

Verstappen és Raducanu már nyert

Egyre-másra derül ki, kit választottak az Év sportolójának a különböző országokban. Az olimpia évében azt gondolnánk, taroltak az aranyérmesek, de nem.

Verstappen és Raducanu már nyert
A tündérmese hőse: Emma Raducanu
Fotó: AFP/Getty Images/Clive Brunski

A briteknél például az az Emma Raducanu nyerte a BBC Sports Personality of the Year díját, aki mind­össze 19 éves, és mielőtt a tenisz US Open megkezdődött volna, azt se hitték, hogy megy néhány fordulót, nemhogy 44 év szünet után meseszerű egyéni győzelmet arat.

Hollandiában sem a tíz tokiói aranyérem gazdái – köztük a duplázó olimpiai bajnok pályakerékpáros Harrie Lavreysen – közül választottak csillagot, a Forma–1 2021-es világbajnokáé, Max Verstappené lett a kitüntető cím, aki a hétszeres vb-első Lewis Hamilton győzelmi sorozatát szakította meg a zárófutamon.

Olaszországban a La Gazzetta dello Sport napilap által meghirdetett Év sportolója választáson egyéniben két atléta nyert: Antonella Palmisano, aki a sapporói hőségben megrendezett 20 km-es gyaloglásban lett olimpiai bajnok és a texasi születésű Marcell Jacobs, aki 100 méteren és a sprintváltóval nyert az ötkarikás játékokon. Természetesen a legjobb csapat a Roberto Mancini vezette Európa-bajnok labdarúgó-válogatott lett.

Hazánkban még javában tart a szavazás a Magyar Sportújságírók Szövetsége által kiírt, 64. Év sportolója választáson. Az ünnepélyes díjátadó gálát január 6-án tartják a Nemzeti Színházban. (Az eseményt hagyományosan élőben közvetíti a közmédia.) Addig csak annyit lehet tudni, kik közül lehet választani december 27-ig.

A 12 kategóriából néhányban elég egyértelműnek tűnnek a favoritok. Az Év férfi sportolója címre esélyesek közt ott van öt olimpiai bajnok, Kopasz Bálint, Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron és Tótka Sándor, míg az Év női sportolója címre az ötkarikás érmek színe és darabszáma terén az egyéniben ezüstérmes kajakos Csipes Tamara a legesélyesebb.

Kapcsolódó írásaink

Összetett

ĀKorner. Ausztria egyik legsikeresebb téli sportolója, Felix Gottwald, napjaink sportági tévékommentátora teljes lendülettel beleszállt az osztrák kormányba a covid ellen oltatlanokat érintő szigorú intézkedések miatt.

Az Inter egy fokkal jobb az Ördögnél

ĀAz Internazionale és a Milan is győzelemmel zárta a 2021-es bajnoki mérkőzéseinek a sorát, ez a két csapat várja az ünnepeket a Serie A táblázatának élén