Sport

Az Inter egy fokkal jobb az Ördögnél

Az Internazionale és a Milan is győzelemmel zárta a 2021-es bajnoki mérkőzéseinek a sorát, ez a két csapat várja az ünnepeket a Serie A táblázatának élén.

Az Inter egy fokkal jobb az Ördögnél
Az Internazionale ebben az őszi szezonban bővelkedett az ilyen gólörömökben
Fotó: AFP/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Stefano Pioli, a piros-feketék edzője kijelentette, nyílt a küzdelem a bajnoki címért. Az elemzők többsége mindazonáltal azon a véleményen van, hogy a másik milánói gárda nagy favoritja a scudetto, a bajnoki jelvény elnyerésének. Az Inter a José Mouri­nhóval triplázást hozó 2009–2010-es idény diadalmenete óta először zárja az élen a bajnoki szezon első felét, s egyébként a legutóbbi négy alkalommal, amikor „őszi bajnok” lett, mindig elsőként is finiselt.

A fekete-kékek nem kezdték igazán jól a bajnokságot, idő kellett ahhoz, hogy Simone Inzaghi a magáé­nak tudja a csapatot, illetve, hogy a gárda kiheverje Romelu Lukaku elveszítését, de az ősz második fele nagyszerűen sikerült. Az Inter a legutóbbi tíz bajnoki mérkőzéséből kilencet megnyert (a nagy rivális AC Milan ellen döntetlenre végződött a városi rangadó, a Derby della Madonnina), s ezzel magabiztosan vezeti a bajnokságot. Minden kétséget kizáróan 2021 az Inter éve volt a Serie A-ban, a csapat a megszerzett pontjait tekintve átlépte a százpontos álomhatárt (104), 43 mérkőzéséből harminckettőt megnyert. Ugyanazon naptári évben csak a Juventus szerzett ennél több győzelmet (33), még 2016-ban.

A Milan őszi mérlege sem rossz, hiszen a második helyen áll a csapat, s miután – nagyon nehéz mérkőzésen, idegenben – 4–2-re megverte az Empolit, Stefano Pioli ismét a bajnoki címnyerés lehetőségéről beszélt. Ugyanakkor az is tény, hogy az „Ördögök” inkább a szezon első felében voltak ördögien jók, az első tizenegy fordulóban mindössze két pontot veszítettek, ellenben a következő hétben tizenhármat.

Érdekes – olasz csapatokra kevésbé jellemző –, hogy a lassan mögöttünk hagyott évben jobban szerepelt a csapat idegenben, mint otthon, a San Siróban. Tavasszal és ősszel is akadt egy-egy négymérkőzéses szakasza, amit elrontott, a kettőn összesen egy győzelmet aratott. Vendégként ellenben 17 mérkőzést megnyert, a Serie A történetében mindössze egy csapat (a Napoli 2017-ben) akadt, amelyik ennél többre jutott. Azért is különleges ez a sorozat, mert a 2021-ben megszerzett bajnoki pontok alapján a Milan (87) csupán az ötödik a Serie A-ban, megelőzi az Inter (104), az Atalanta (94), a Napoli (91) és a Juventus (88) is.

Az előző évtized legsikeresebb csapata, a Juventus az első tizenegy őszi fordulóból csak négyet nyert meg – csupán az ötödikben győzött először –, de november 5. óta, a nagyon feljavuló Federico Bernardeschi játékának is tulajdoníthatóan, mindössze öt pontot veszített. A Cagliari elleni, keddi 2-0-val Massimiliano Allegri megszerezte a 252. győzelmét a Serie A-ban, s ezzel beállította Fabio Capello csúcsát. Ráadásul negyven mérkőzéssel kevesebbre volt ehhez szüksége, mint az AS Roma és az AC Milan korábbi sikeredzőjének. Allegri 2008 óta minden az olasz élvonalban sikeres edzőnél legalább hatvannal több mérkőzést nyert meg.

Akadt még egy kiemelkedő szereplője a 2021-es évnek: a góllövőlistát is vezető Dusan Vlahovics. A Fiorentina szerb csatára a legutóbbi hat bajnokiján kivétel nélkül a kapuba talált, a modern érában a firenzei klub játékosai közül erre korábban egyedül sokak kedvence, az olasz Gabriel Omar Batistuta volt képes. A naptári évben 33 gólt szerzett, ezzel beállította Cristiano Ronaldo 2020-as csúcsát, 1961 óta senki sem szerzett náluk több gólt egy kalendáriumi esztendőben az olasz élvonalban.

A topbajnokságokat tekintve Vlahovicsnál egyedül Robert Lewandowski szerzett több gólt idén. Nem véletlen, hogy a Bayern éppen a szerb támadót szemelte ki a lengyel majdani utódjául.

Kapcsolódó írásaink

Nagy a baj a francia futballban

ĀHiába a foglalkozik a sportminiszter is az üggyel, minden hónapra jut egy súlyos szurkolói rendbontás, ezúttal Párizsban szakadt félbe egy kupamérkőzés