Sport

Több millió eurós veszteség a zárt kapus meccseken

Az omikron vírus továbbra is jelen van az európai topbajnokságokban, Angliában a múlt hétvégén elmaradt a Premier League-be kiírt mérkőzések több mint fele.

Németországban a szövetségi tanács kedden úgy döntött, hogy december 28-tól, meghatározatlan időre, csak zárt kapus mérkőzéseket enged megrendezni a Bundesligában. Olaf Scholz, az alig két héttel ezelőtt felesküdött új német kancellár megerősítette, hogy az országos jellegű mega-sporteseményeket egy ideig kizárólag csak a nézők kizárásával rendezhetik meg.

A Bundesliga élvonala január 7-én tér vissza a nem túl hosszú téli szünetből, éppen azon a napon ülésezik legközelebb a szövetségi tanács, amely várhatóan pontosítja majd a további menetrendet. Mindebbe beleérthető, hogy a vírushelyzet alakulása miatt meghosszabbíthatja az eredetileg január végéig tervezett zárást.

A klubok számára jelentős bevételkiesést jelent a mostani döntés. Az 1. FC Köln ügyvezetője, Alexander Wehrle azt nyilatkozta a Kicker sportmagazinnak, hogy egy-egy zártkapus meccs (németül Geisterspielnek, szellemmérkőzésnek nevezik) körülbül 1,8 millió eurós veszteség a klubjának.

Olaszországban elmaradt a karácsony előtti hétközi fordulóba kiírt Udinese–Salernitana mérkőzés.

A helyzet némileg hasonlatos a tavalyi, Juventus–Napoli-meccs történetéhez: a vendégcsapatnál fertőzéseket diagnosztizáltak, majd a helyi egészségügyi hatóság megtiltotta a Fiuli tartományba, Udinébe utazást a játékosoknak. Így a csapat nem tudott kiállni, az aktuális táblázatokban ez vereségként szerepel a csapat neve mellett.

A salernói klubnál abban reménykednek, hogy tavaly a Napoli is előbb „elvesztette” az említett mérkőzést, majd a szövetség újrajátszást rendelt el. Az udineiek nem mutatkoznak megértőnek: azt üzenték, hogy velük is előfordult, hogy hét játékosuk hiányzott koronavírus-fertőzés miatt, mégis játszottak.

Serie A, 19. forduló. Juventus–Cagliari 2–0, Genoa–Atalanta 0–0, Venezia FC–Lazio 1–2, Sassuolo–Bologna 0–3, AS Roma–Sampdoria 1–1, Internazionale–Torino FC 1–0, Hellas Verona–Fiorentina 1–1, Empoli–AC Milan és Napoli–Spezia (lapzárta után ért véget). Az Udinese–Salernitana meccset elhalasztották.

La Liga (elhalasztott mérkőzések). Sevilla–FC Barcelona 1–1, Villarreal–Alavés 5–2.

Kapcsolódó írásaink

Nagy a baj a francia futballban

ĀHiába a foglalkozik a sportminiszter is az üggyel, minden hónapra jut egy súlyos szurkolói rendbontás, ezúttal Párizsban szakadt félbe egy kupamérkőzés