Sport

Ez nem a magyarok idénye volt

Mérlegen a német Bundesliga őszi szezonja: a Bayern München már most a győzelem kapujában

Az utóbbi évek tavaszai mind izgalmasabbnak ígérkeztek, mint a 2022-es a német labdarúgó Bundesliga első osztályában. Ez a megállapítás bizonyosan reflektál arra, hogy a Bayern München gyakorlatilag már az idény első felében eldöntötte a bajnoki cím sorsát, alighanem már a fogadóirodák sem vesznek fel arra pénzt, hogy a bajorok – sorozatban tizedszer – újra megnyerik a bajnoki címet.

Ez nem a magyarok idénye volt
Willi Orbán (szemben), az RB Leipzig ötödik legjobbja felemás szezont zárt
Fotó: AFP/Sebastian Gollnow

A Bayern München kilenc ponttal vezet a második helyezett Borussia Dortmund előtt. Tavaly ilyenkor az RB Leipzig négypontos lemaradásban volt, 2019 karácsonya előtt a Bayern csak harmadik (!), 2018-ban második volt, de hatpontos hátrányban a Dortmund mögött.

Ehhez képest most háromszor is kikaphat tavasszal, és még mindig nem lesz ponthátrányban. A Bildben, a legnagyobb példányszámú német napilapban Lothar Matthäus, a korábbi magyar szövetségi kapitány, az 1990-es világbajnok válogatott csapatkapitánya értékelte a szezont. Arra a kérdésre, hogy miért emelkedik ki ennyire a Bayern a mezőnyből, a legkézenfekvőbb választ adta: azzal, hogy a legerősebb a játékoskerete.

Ez vitathatatlan, de Matthäus gondolatát érdemes tovább idézni: úgy véli, hogy attól még izgalmasabb a Bundesliga 1, hogy a Bayern kiemelkedik. Szerinte az angol bajnokság színvonala nyilvánvalóan magasabb, de a többi „topbajnoksággal” állja a német az összehasonlítást. Függetlenül attól, hogy a korábbi évekhez képest a Bayern kivételével a többiek nem szerepeltek jól a Bajnokok Ligájában.

A Lipcséből érkezett új edző, Julian Nagelsmann csapatából heten kaptak helyet a Kicker osztályozókönyvében az első tizennégyben, ez nem meglepetés. Manuel Neuer nincs köztük, az már inkább. Az meg főleg, hogy nem Robert Lewandowskit vagy az újra nagy formában játszó Thomas Müllert találták az ősz legjobbjának, hanem a mindössze 18 éves Jamal Musialát. A lengyel szupersztár a második, a tavasz után az ősz végén is döntött egy gólcsúcsot, a Bundesliga megalakítása óta még senki sem szerzett egy naptári évben 43 bajnoki gólt a német élvonalban. Okkal ünnepelhetjük Thomas Müllert is, aki eljutott a 400. bayernes mérkőzéséig, de még nagyobb szám, hogy az úgy nevezett kanadai listán (gól + gólpassz) holtversenyben végzett Lewandowskival, miután elképesztő számú, tizenöt gólpasszt adott eddig az idényben.

Visszaesett az előző években képest a novemberben edzőt is váltó RB Leipzig, de az is igaz, hogy az ősz nem a magyaroké volt a Bundesligában. Dárdai Pált menesztette a Hertha BSC. Középső fia, Márton hét meccsen játszott a berlini klubban.

Szalai Ádám részben sérülései, műtétje miatt is, tíz találkozón kapott szerepet, főleg csereként a Mainz csapatában, még kevesebbet, mindössze 79 percet Novothny Soma a VfL Bochumban.

A három lipcsei magyar közül Gulácsi Péter továbbra is alapember, csak sérülés miatt hiányzott. Willi Orbán 13-szor játszott, ha hadra fogható volt, szerepet kapott. Szoboszlai Dominik az első (igazi) németországi félévében 16 meccsen játszhatott, de csupán 979 percet. Mindannyiuknak volt már jobb féléve a pályafutása során, de azért nem miattuk esett vissza az RB Leipzig: Gulácsi átlagosztályzata a legjobb a csapatban, Orbán az ötödik, Szoboszlai a tizenharmadik a Kicker osztályzatai szerint a házi rangsorban.

Kapcsolódó írásaink

Nagy a baj a francia futballban

ĀHiába a foglalkozik a sportminiszter is az üggyel, minden hónapra jut egy súlyos szurkolói rendbontás, ezúttal Párizsban szakadt félbe egy kupamérkőzés

Év végi gólrekordtermelés a bajnokságokban

ĀSzinte törvényszerű, hogy ha olyan extrém eredményeket hoz sztárcsapatok mérkőzése, mint a Bayern München vagy a Manchester City legutóbbi bajnokija, néhány különleges statisztika, esetleg rekord is csatlakozik hozzájuk