Sport

A mennyiségi növekedés nem járt minőségivel

. A Győri ETO legjobbjai főszereplők voltak a norvégok győzelmében a spanyolországi világbajnokságon

Bakizott Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elnöke, amikor a spanyolországi világbajnokság díjkiosztóján a dánokat nevezte ezüstérmesnek, pedig a döntőt a norvégok nyerték a franciák ellen.

A mennyiségi növekedés nem járt minőségivel
A magyar bajnok Kari Brattset világbajnok lett
Fotó: AFP/Joseph Lago

„Bár ez lenne Musztafa legnagyobb hibája” – sóhajtottak fel a nemzetközi kézilabda világát jól ismerők, mert a 77 éves egyiptomi elnök 21 éve diktatórikus módszerekkel irányítja a sportágat. A IHF májusban távozó tisztségviselője, Javier Moure Fernández ezt így fogalmazta meg: „Huszonegy éves elnöksége alatt diktatórikus rendszert hozott létre, amely a félelemre és az ellenkező vélemények büntetésére épül.” Musztafa találta ki, hogy a 25. női világbajnokságon 24 helyett már 32 válogatott induljon, egyértelműen a hatalma fenntartása érdekében.

Az elmúlt két hétben aztán bebizonyosodott, hogy ez elsietett döntés volt, hiszen a csoportkörben játszott 72 mérkőzésen 31 végződött nagyarányú győzelemmel, például Hollandia gólrekordot ért el Üzbegisztán ellen (58–17), Puerto Ricót 55–15-re verte, sőt még a középdöntőben is voltak negyvengólos vagy annál is nagyobb különbséggel véget ért mérkőzések (Hollandia–Kazahsztán 61–15).

„Mindannyian nagyon kicsiben kezdjük, de most már tényleg kijelenthetjük, hogy a kézilabda világméretű, ezért döntöttünk úgy, hogy növeljük a csapatok számát, különösen Európán kívüli válogatottakkal. Nagyon keményen kell dolgozni, hiszen az eredmények nem jönnek egy hónap, fél év vagy egy év alatt. Lehetőséget kell adnunk nekik, hogy erős csapatokkal játsszanak. Nem fogjuk csökkenteni a létszámot, folytatjuk 32 csapattal” – védte meg az álláspontját az IHF elnöke, aki uralkodása alatt negyven százalékkal, 204-re növelte a tagországok számát, amelyeknek jelentős részé-ben válogatott sincs.

A bővítés persze nem befolyásolta, hogy a negyeddöntőbe Brazília mellett hét európai csapat került, és a világ jelenlegi négy legjobb válogatottja, Dánia, Franciaország, Spanyolország és Norvégia mérkőzhetett az érmekért. Túlzással azt is írhatnánk, hogy nyertek a „győriek”, hiszen a finálé hőse, Silje Solberg, az ETO kapusa lett, aki csereként beállva 24 francia lövésből 12-t kivédett – ötvenszázalékos teljesítmény! –, és döntő szerepe volt abban, hogy a norvégok 10–16-ról fordítottak, és 29–22-re győztek. Stine Oftedal és Kari Brattset öt-öt, Veronica Kristiansen két gólt szerzett. A világbajnokság legjobbja a Győr beállója, Brattset lett, aki 46 lövésből 38 góllal zárta a tornát.

A magyar válogatottnak ugyan ezúttal sem sikerült a legjobb nyolc közé kerülés, tizedik lett, de több újonccal is négyet javított legutóbbi helyezésén, amikor a most hiányzó Kovacsics Anikó és Tomori Zsuzsanna is játszhatott. Együttesünk továbbra is az élmezőny második felébe tartozik, ezért a legjobb válogatottakat még nem tudja legyőzni.

A vb végeredménye: 1. Norvégia, 2. Franciaország, 3. Dánia, 4. Spanyolország, 5. Svédország, 6. Brazília, 7. Németország, 8. Orosz csapat, 9. Hollandia, 10. Magyarország, 11. Japán, 12. Szerbia, 13. Románia, 14. Koreai Köztársaság, 15. Lengyelország, 16. Ausztria.

Kapcsolódó írásaink