Sport

Összesen kilenc világbajnoki cím gazdái jönnek jövőre Budapestre

Az elmúlt évtizedekben elszoktunk már attól, hogy egy nagy tornán nekünk, magyaroknak az utolsó szakasz hozza az igazi érdekességet, akkor kerüljön a mi csapatunk neve előtérbe. Ebből a szempontból különleges volt a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának sorsolása a svájci Nyonban.

Összesen kilenc világbajnoki cím gazdái jönnek jövőre Budapestre
A Nemzetek Ligájának kupája
Fotó: AFP

Nyugalmi állapotban lévő pulzussal nézhettük végig a D, a C, sőt a legutóbbitól eltérően a B osztály sorsolását is.

Az A osztály sorsolása előtt három tényt tudhattunk biztosan. Az egyik, hogy a magyar csapat a tizenhat résztvevőből további hárommal, a csehvel, az osztrákkal és a walesivel együtt a negyedik kalapba került, így biztosan csak szupernehéz ellenfeleket kaphatott.

Olyanokat, akik például már vagy biztos vb-résztvevők, vagy még a pótselejtezőkön érdekeltek, és reménykedhetnek a katari részvételben. (Az arány sem mindegy: kilencen csoportelsők lettek az idei selejtezőkön, hárman – az olasz, a portugál és a lengyel gárda – kényszerülnek pótselejtezőre.)

Az is ismert volt, hogy a 2022-es Nemzetek Ligája-sorozat júniusban kezdődik majd, a hónap első felében lejátszanak négy kört, majd szeptember utolsó tíz napjában kerül sor a további két csoportfordulóra. (A napi beosztást az UEFA mára ígéri.)

Ugyancsak tudott, és ez már kifejezetten a magyar csapat hazai mérkőzéseire vonatkozik, hogy a júniusi Eb-meccsek után kiszabott eltiltás következményeként, beszámítva a sikeres fellebbezést is, Marco Rossi együttese az első hazai meccsét zárt kapuk mögött játssza majd a Puskás Arénában. További egy mérkőzésre szóló zárt kapus büntetést felfüggesztettek – a szurkolókon (is) múlik, hogy azt ne kelljen letölteni ebben a sorozatban.

Gaizka Mendieta a 3. csoportba húzta a magyarokat, majd Robert Pires keze mellénk rendelte az olasz, a német és az angol válogatottat. Nyilván az erőviszonyok alapján bohókás lenne arról értekezni, hogy milyen esélye van a meggypiros mezeseknek a bennmaradásra, óriási bravúr lenne akár a pontszerzés is – ami egyébként sikerült idén tétmérkőzésen a németek és az angolok ellen is.

Mindenesetre rögzíthető, hogy mivel az utóbbi időben klub- és válogatott szinten is általában a legnehezebb sorsolást kapjuk, ez most egy olyan négyes, amelyben szerepel a nyári Európa-bajnokság első és második helyezettje, valamint a szövetségikapitány-váltás óta minden mérkőzését megnyerő, a hét őszi meccsén 31–2-es gólkülönbséggel százszázalékos Nationalelf is. Ennél nehezebb helyzetünk aligha lehetne.

A osztály
1. csoport: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria.
2. csoport: Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország.
3. csoport: Olaszország, Németország, Anglia, Magyarország.
4. csoport: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales.

Kapcsolódó írásaink

Év végi gólrekordtermelés a bajnokságokban

ĀSzinte törvényszerű, hogy ha olyan extrém eredményeket hoz sztárcsapatok mérkőzése, mint a Bayern München vagy a Manchester City legutóbbi bajnokija, néhány különleges statisztika, esetleg rekord is csatlakozik hozzájuk