Sport

A covid nem válogat

Tucatnyi sportágban élversenyzők sokasága került karanténba a közelmúltban

A koronavírus-fertőzés jó néhány sportolóra rácsapta az ajtót a közelmúltban. Hiába voltak tünetmentesek, a pozitív covidteszt könyörtelenül azt eredményezte, hogy ott, ahol épp voltak, karanténba kényszerültek, amelyből csak egy bő hét után (függően az adott ország járványügyi szabályaitól) és több negatív PCR-teszt birtokában szabadulhattak ki.

A covid nem válogat
Az amerikai futball érthetően covidérzékeny
Fotó: AFP/Getty Images/Norm Hall

Bezártan természetesen edzeni sem tudtak. Az élsportban kicsit is járatosak számára nem nehéz megérteni, hogy egy lakás vagy szállodai szoba fogságában, mindenkitől izoláltan, jó esetben szobabicikli és kézi súlyzó segítségével nem lehet fenntartani azt az edzettségi szintet – mégoly jó fizikum esetén se –, amit napi több-órás, olykor többszöri, a sportágra jellemző edzéssel sikerül elérni.

Az elmúlt napokban a covid márpedig nem válogatott se sportágak, se földrészek között.

A világ egyik legnépszerűbb sportágában, a labdarúgásban az angol bajnokság játékosai között aratott nagyot (lásd a Manchester Unitedről és a Premier League-ről szóló írásunkat a 16. oldalon). Az Egyesült Államokban a profi amerikaifutball-liga, az NFL csapatai körében a Reuters hírügynökség információi szerint jelenleg 18 klub 36 játékosa nem játszhat koronavírus-fertőzés miatt.

A liga javaslata értelmében minden csapat- és stábtagnak célszerű (ha nem is kötelező) felvenni a harmadik, emlékeztető oltást legkésőbb december 27-ig. Folyamatos a kampány az oltások mellett, a 14. fordulóban sok NFL-bíró viselt olyan mezt, amelynek a hátoldalán az volt olvasható: ha rád kerül a sor, vedd föl az oltást, légy vakcinált.

Emma Raducanu Linzben még játszott
Emma Raducanu Linzben még játszott
Fotó: AFP/APA/Barbara Gindl

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) a mostani szezonban először kellett meccseket halasztani, a Chicago Bulls két e heti találkozóját is későbbre kell ütemezni a koronavírus-fertőzések miatt. A liga hétfőn közölte, hogy a csapatnál tíz játékos és több stábtag is bekerült az NBA egészségügyi protokolljába, így a Detroit Pistons elleni keddi és a Toronto Raptors elleni csütörtöki találkozót nem rendezik meg.

A harmadik nagy csapatsportágban, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) már három csapat kényszerült meccsszünetre, ezúttal a Calgary Flames három e heti mérkőzését kellett elhalasztani. A csapatnál hat-hat játékos és stábtag fertőződött meg koronavírussal. Korábban az Ottawa Senators három, illetve a New York Islanders két mérkőzését nem tudták lejátszani.

De nem kerülte el a vírus a többi sportágat se. A hétvégén a Forma–1-es versenyautók világbajnoki sorozatának zárófutamán Abu-Dzabiban nem állhatott rajthoz a Haas orosz pilótája, Nyikita Mazepin, akitől közvetlenül a futam előtt vonták meg a rajtengedélyt pozitív koronavírustesztje miatt. Az amerikai istálló még tartalék versenyzőt se tudott indítani, mert ahhoz legalább egy szabadedzésen pályán kellett volna lennie az illetőnek. Nem mintha ez sokat számított volna a Haasnak, amely egyetlen pontot se szerzett az idényben.

Meglepetésre a brit női tenisz üdvöskéje, Emma Raducanu, az idei US Open Grand Slam-bajnoka is kénytelen volt karanténba vonulni a BBC szerint. Pedig nagyon várták őt Abu-Dzabiba a Mubadala bemutatótornára, hogy megmérkőzzön az olimpiai bajnok svájci Belinda Benciccsel. Kérdéses, hogy a melbourne-i felvezető tornán már ott tud-e lenni. És persze hogy milyen állapotban lesz.

A magyar élsportolók közül is többek versenyzését tette lehetetlenné a közelmúltban a járvány. Milák Kristóf olimpiai és világbajnok úszónk emiatt nem lesz ott a rövidpályás világbajnokságon, a női kézilabda vb-re már el sem utazhatott a koronavírusos Janurik Kinga, és közvetlenül a rajt előtt vált ki a pozitív tesztje miatt Schatzl Nadine.

Kapcsolódó írásaink