Sport

Aki előbb tud célba érni, az a világbajnok

Max Verstappen és Lewis Hamilton azonos pontszámmal várja az idei világbajnokság utolsó, Abu-Dzabiban megrendezendő nagydíját

Vasárnap véget ér az elmúlt évek legizgalmasabb, legkiegyensúlyozottabb Forma–1-es világbajnoksága. Eldől, hogy (nyolcadszor is) Lewis Hamilton, vagy esetleg először Max Verstappen ülhet fel a képzeletbeli trónra, a drasztikus szabályváltoztatások előtti, korszakzáró idény végén.

Aki előbb tud célba érni, az a világbajnok
Hamilton és Verstappen nem csak a vírus miatt távolságtartó egymással
Fotó: AFP/Antonin Vincent

Az Abu-Dzabi Nagydíj előtt a Mercedes brit, valamint a Red Bull holland versenyzője egyformán 369,5 ponttal áll, Verstappen ugyanakkor annyival kedvezőbb helyzetben van, hogy eddig eggyel több futamot nyert meg a szezonban, mint Hamilton. Pontegyenlőségnél ez rangsorol.

Mindazonáltal kevés esély van arra, hogy éppen ez döntsön. Legfeljebb akkor határoz a több futamgyőzelem, ha az Emírségekben mindketten kiesnek – nem valószínű, de fordult már ilyen elő, mégpedig éppen három hónapja, Monzában –, vagy amennyiben Hamilton lesz a kilencedik, a holland pedig tizedik, de Verstappen megfutja a plusz egy vb-pontot érő leggyorsabb kört. Az F1-ben 1974 után először, sőt a vb-sorozat 1950 óta íródó története során is csak másodszor fordul elő, hogy az utolsó verseny előtt két pilótának ugyanannyi pontja van.

A csapatok szintén nagy csatát vívnak a konstruktőri vb-címért, amelyet az elmúlt hét esztendőben kivétel nélkül a Mercedes hódított el. A stuttgarti istálló 28 pontos előnnyel várja az Abu-Dzabi Nagydíjat a Red Bull-lal szemben.

A nemzetközi sajtó előrejelzése inkább Hamilton sikerét valószínűsíti, elsősorban arra alapozva, hogy a legutóbbi futamokon lényegesen jobban teljesített vetélytársánál. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy az idény első szakasza Hamiltoné, a következő rész Verstappené, az ősz (eddig) Hamiltoné volt, de utóbbit az utolsó futam átírhatja. Mindenesetre a monzai ütközésük óta, az isztambuli futam kivételével, ahol Valtteri Bottas nyert Verstappen előtt, Hamilton pedig csak ötödik lett, ők ketten mindig az első két helyen zártak. A legutóbbi három futamot kivétel nélkül a címvédő nyerte meg.

A pénteki két szabadedzés közül az elsőt Max Verstappen nyerte, mögötte Bottas zárt másodikként, Hamilton harmadikként. A másodikon fordult a kocka, Hamilton volt a leggyorsabb, a második helyen a francia Ocon (Alpine) végzett, megelőzve Bottast. Verstappen „csak” negyedik lett. Folytatás szombaton a 3. szabadedzéssel (11.00 óra), majd az időmérővel (14.00), aztán következik vasárnap a valószínűleg mindent eldöntő futam. Valószínűleg, mert a két nagymenő viszonyára, közelmúltbeli párharcaira gondolva még az sem zárható ki, hogy utána a versenybíróké lesz a főszerep.

Kapcsolódó írásaink