Sport

Tuchel az év legjobb edzője

A német szakember irányításával a Chelsea bajnokesélyes

Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere kapta az IFFHS-nél, a labdarúgás történetével, valamint statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél az Év klubedzője díjat.

Tuchel az év legjobb edzője
Tuchel csúcsra ért Londonban
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Aligha meglepő a választás, tekintve hogy beugró edző ritkán (jellemzően a Chelsea-nél mint Roberto di Matteo) ér el rövid idő alatt olyan sikereket, mint a német mester a Stamford Bridge-en.

Tuchel óriási fölénnyel nyert, 230 pontot gyűjtött a szavazáson, „utcahosszal” megelőzte Pep Guardiolát (55) és a tavasszal még klubedzőcímvédőt, Hansi Flicket (25). Ők hárman hamarosan egy újabb ankéton mérkőznek meg, hiszen a FIFA The Best gáláján tagjai a nominált hetesnek. Rajtuk kívül még két olasz, Antonio Conte és Roberto Mancini, valamint két argentin, Lionel Scaloni és Diego Simeone jelölt. Ott a klubedzők és a szövetségi kapitányok azonos kategóriában szerepelnek.

Tuchel és stábja, amelynek tagja Löw Zsolt is, januárban érkezett a Chelsea-hez. A londoni Kékek azóta megnyerték a Bajnokok Ligáját és az UEFA Szuperkupát, vezetik az angol bajnokságot, és nagy valószínűséggel csoportelsők lesznek ősz végén a BL-ben.

A német edző bő egy hete dirigálta ötvenedszer a Chelsea-t, az első félszáz meccs mérlege 32 győzelem, 11 döntetlen, hét vereség, azóta hozzájött még a Manchester United elleni döntetlen. Az első ötven meccsen mind­össze 24 gólt kapott a csapata, az angol élvonal történetében még egyetlen edző sem ért el ilyen kitűnő mutatót. Októberben – az angol liga történetében – az első edző lett, aki csapatával hét egymást követő londoni derbit megnyert, ráadásul mindössze egy gólt kapva.

A pályán könnyebb a Juve helyzete


A Juventus úgy is megnyerte a Salernitana elleni soros bajnokiját, hogy Paulo Dybala az utolsó pillanatokban tizenegyest hibázott. Addigra már ő és Álvaro Morata is szerzett egy-egy gólt, meglett a három pont. Mindez a szurkolók számára apró gyógyírt jelentett az ijedtségre: a klub vezetőit egymás után idézik be az ügyészségre a kozmetikázott könyveléssel, a manipulált átigazolási díjakkal kapcsolatban.

A Juventus vezetősége közleményben jelentette ki, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, nem követett el jogsértést, ugyanakkor az olasz lapokban tartja magát az a vélemény, hogy amennyiben bebizonyosodik a bűnösség, akár a 2019–2020-as bajnoki címet, szélsőségesebb esetben élvonalbeli tagságát is elveszítheti a Juve.

Kedd óta a vizsgálat része Cristiano Ronaldo szerződtetése és „titkos dokumentuma” is. Serie A, 15. forduló. Atalanta–Venezia 4–0, Fiorentina–Sampdoria 3–1, Verona–Cagliari 0–0, Salernitana–Juventus 0–2, Bologna–AS Roma 1–0, Internazionale–Spezia 2–0. A további szerdai mérkőzések lapzárta után értek véget.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Dárdai lett a bűnbak

ĀLabdarúgás. Befejeződött a berlini csapatnál a magyar szakvezető második vezetőedzői korszaka